Veste proasta pentru pensionari. Guvernul a adoptat OUG

Veste proasta pentru pensionari. Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta privind anumite masuri fiscal-bugetare, in care este prevazuta si inghetarea pensiilor in 2021 si amanarea majorarilor prevazute in lege din 2021 pana in 2023 si 2024.

Astfel, fata de legea pensiilor aflata in vigoare, care prevedea ca la 1 septembrie 2021 punctul de pensie sa fie de 1875 de lei, ordonanta de urgenta adoptata miercuri precizeaza ca punctul de pensie va fi egal cu aceasta suma incepand cu 1 septembrie 2023.

De asemenea, ordonanta guvernului cuprinde si urmatoarele prevederi:

In anul 2022 valoarea punctului de pensie se majoreaza cu rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga cel mult 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat. Majorarea si data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.”

Incepand cu anul 2024, valoarea punctului de referinta se majoreaza anual cu rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat.”

De altfel, intreaga lege a pensiilor adoptata in 2019 a fost amanata la aplicare pentru 1 septembrie 2023, conform prevederii din OUG: „Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 septembrie 2023”

Citeste si articolul :   Mihai Gadea, prima reactie dupa demiterea lui Vlad Voiculescu: "Trebuia sa faca asta"

Prim-ministrul Florin Citu a declarat ca Guvernul suporta deja un efort financiar de 8 miliarde de lei pentru majorarile de pensii acordate in 2020

„Efortul suplimentar este deja de 8 miliarde de lei, deja am inceput bugetul cu 8 miliarde de lei in plus”, a spus Citu.

„Au fost mariri facute din pix. Finantele Romaniei trebuie recalibrate si trebuie sa plafonam cheltuielile. Lucrurile trebuie mentinute sub control, suntem sub grupa investitorilor straini si agentiilor de rating din cauza masurilor PSD care au dublat cheltuielile cu salariile si asistenta sociala cat timp au fost la guvernare.” a mentionat premierul.

O alta masura de reducere de costuri vizeaza eliminarea gratuitatii calatoriilor cu trenul pentru studenti.

„Studentii raman fara gratuitatea de tren, dar vor avea o reducere de 50%. Nu vad un capat de tara in acest lucru.” a mai spus premierul.

Autor