Praful saharian a ajuns in Romania. Ce spun specialistii

Norul de praf saharian a ajuns si in Romania.  Acest fenomen este periculos pentru sanatatea oamenilor, dar benefic pentru agricultura.

“Este important sa studiem acest fenomen. In afara de faptul ca e spectaculos, aceasta zapada portocalie are impact si asupra sanatatii, putem sa inspiram aceste particule, poate sa aiba efecte asupra bolilor cardiovasculare, de plamani. Are si efect benefic, caci contine fier acest praf si poate fi fertilizator daca va cadea in ocean, de exemplu. E si o explicatie ca zona fertila din Amazon e ajutata de acest praf, deci sunt si beneficii, nu numai efecte negative asupra sanatatii”, a spus expertul in fenomene meteo extreme, Bogdan Antonescu, la Digi24

Specialistii ANM au estimat ca astfel de fenomene vor mai aparea deasupra Romaniei. Meteorologii au precizat, ca aceste concentratii de praf, din Romania, sunt mai mici decat cele inregistrate in alte tari.

„Pentru ca acest nor de praf, in deplasarea sa catre regiunile din partea de est si sud-est a Europei, a intalnit aceste sisteme precipitabile care sunt prezente in tarile din vecinatate, a facut ca concentratiile de praf care ajung deasupra Romaniei sa fie ceva mai reduse”, a explicat Gabriela Bancila, director in cadrul ANM.

Citeste si articolul :   Doliu in Biserica Ortodoxa Romana. Parintele s-a stins chiar in timp ce savarsea sfanta slujba de Inviere

Norul de praf saharian a trecut peste mai multe state din Europa de Vest pana sa ajunga in tara noastra. Acest nor a colorat cerul in nunate de portocaliu. In Franta, praful saharian s-a depus pe sol, fiind observat pe masini, dar si pe zapada.

Autor