OMS, adevarul despre aparitia coronavirusului in China

Un expert al Organizatiei Mondiale a Sanatatii a declarat marti ca noul coronavirus este „extrem de putin probabil” sa se fi scurs dintr-un laborator chinezesc si cel mai probabil a fost transmis la oameni printr-o specie intermediara.

Expertul OMS in materie de siguranta alimentara si boli ale animalelor, Peter Ben Embarek, a facut evaluarea investigatiei unei echipe a OMS asupra posibilelor origini ale coronavirusului in orasul Wuhan din centrul Chinei, unde primele cazuri au fost descoperite in decembrie 2019.

Institutul de virologie Wuhan a colectat mostre de virus. Laboratorul a fost acuzat inclusiv de administratia Trump , ca ar fi putut provoca focarul initial prin scaparea virusului in comunitatea din jur.

China a respins cu tarie aceasta posibilitate si a promovat alte teorii conform carora virusul ar fi putut proveni in alta parte.

„Descoperirile noastre initiale sugereaza ca transmiterea printr-o specie gazda intermediara este calea cea mai probabila si una care va necesita mai multe studii si cercetari amanuntite, specifice”, a spus Embarek.

„Cu toate acestea, descoperirile sugereaza ca ipoteza incidentelor de laborator este extrem de putin probabil sa explice transmiterea virusului la populatia umana”, a spus Embarek,

Transmiterea prin comertul cu produse congelate a fost, de asemenea, o posibilitate probabila, a spus Embarek, potrivit Times of Israel.

Publicitate

Transmiterea de la animale a fost cea mai probabila, a spus Liang Wannian, seful echipei chineze, dar gazda virusului, care a decimat peste 2,3 milioane de vieti si a distrus economia globala, „ramane de identificata”.

Liang a spus ca nu exista „niciun indiciu” ca boala circula in Wuhan inainte de decembrie 2019, cand au fost inregistrate primele cazuri oficiale.

Misiunea OMS – pe care Beijingul a intarziat-o in repetate randuri – a fost amanata de temerile privind reatia SUA care cerea o ancheta „robusta”, iar China a respins cu un avertisment de a nu „politiza” ancheta.

In timpul vizitei monitorizate indeaproape – care a inclus o vizita la o expozitie de propaganda care sarbatoreste recuperarea Chinei – reporterii au fost in mare parte tinuti la distanta de experti.

Citeste si articolul :   Bilant Coronavirus Romania, azi, 1 iunie 2020. Anuntul autoritatilor. Lista detaliata pe judete

Alaturi de institut, echipa OMS, formata din experti din 10 natiuni, a vizitat spitale, institute de cercetare, o piata traditionala legata de focar si alte locuri.

Vizita echipei OMS a venit dupa luni intregi de negocieri. China a fost de acord cu aceasta pe fondul presiunii internationale masive facute la reuniunea Adunarii Mondiale a Sanatatii din mai, iar Beijingul a continuat sa respinga solicitarile pentru o investigatie strict independenta.

Autoritatile chineze au pastrat secrete informatiile despre posibilele cauze ale pandemiei care a imbolnavit peste 105 milioane de oameni si a ucis peste 2,2 milioane in intreaga lume.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.