Mituri despre vrajitoare

Vrajitoria este o zona a istoriei cu care majoritatea oamenilor se simt familiarizati. De la procesele vrajitoarelor din Salem la vrajitoarele din Macbeth, figura vrajitoarei este incorporata in cultura noastra. Problema este ca majoritatea a ceea ce credem ca stim este gresit.

Vrajitoarele au fost arse pe rug

Nu in tarile vorbitoare de limba engleza. Vrajitoria a fost o infracțiune atat în ​​Anglia, cat si in coloniile sale americane si, prin urmare, vrajitoarele au fost spanzurate, nu arse. Cu toate acestea, trupurile vrajitoarelor au fost arse in Scotia, desi au fost sugrumate pana la moarte.

Noua milioane de vrajitoare au murit in anii persecutiilor vrajitoarei

Publicitate

Aproximativ 30.000-60.000 de oameni au fost executati in intreaga epoca principala a persecutiilor de vrajitorie, de la vanatoarele de vrajitoare din Savoia (în Alpii de vest) pana la executia Anna Goldi in cantonul elvetian Glarus in 1782  cifrele includ estimari pentru cazurile in care nu exista inregistrari.

Citeste si articolul :   Ce se intampla cu asistenta si medicul care au facut amor in sectia COVID a spitalului

Odata acuzata, o vrajitoare nu a avut nicio sansa sa-si dovedeasca nevinovatia

Doar 25% dintre cei judecațti in toata perioada Angliei au fost gasiti vinovati si executați.

Milioane de oameni nevinovati au fost adunati sub suspiciunea de vrajitorie

Numarul total de persoane judecate pentru vrajitorie in Anglia pe parcursul perioadei de persecuție a fost de cel mult 2.000. Cei mai multi judecatori si multi jurati erau extrem de sceptici cu privire la existenta puterilor magice, vazand totul ca o escrocherie de catre fraudatori.

Multi altii stiau ca femeile in varsta pot fi persecutate de vecini fara niciun alt motiv in afara de faptul ca nu erau foarte atragatoare.

Inchizitia spaniola si Biserica Catolica au instigat procesele de vrajitoare

Toate cele patru mari confesiuni crestine occidentale (biserica romano-catolica, luterana, calvinista si anglicana) au persecutat vrajitoarele intr-o oarecare masură.

Bisericile crestine orientale sau ortodoxe nu au efectuat aproape nici o vanatoare de vrajitoare. In Anglia, Scotia, Scandinavia si Geneva, procesele impotriva vrajitoarelor au fost efectuate de catre statele protestante. Inchizitia spaniola a executat doar doua vrajitoare in total.

Citeste si articolul :   Mesaj sfasietor transmis de mama concurentului „Romanii au talent”, care si-a luat viata

Regele Iacob I a fost ingrozit de vrăjitoare si a fost responsabil pentru vanatoare si executie

Mai multe vrajitoare acuzate au fost executate in ultimul deceniu al domniei Elisabeta I (1558-1603) decat sub succesorul ei, Iacob I (1603-25).

Primul act de vrajitorie a fost adoptat sub conducerea lui Henric al VIII-lea, in 1542, si a facut din toate vrajitoriile de pact (in care se face o intelegere cu diavolul) sau convocarea spiritelor o crima capitala. Legea Witchcraft Act din 1604 sub James ar putea fi descrisa mai degraba ca o revenire la acel status quo decat ca o inovatie.

In Scotia, unde a condus ca Iacob al VI-lea din 1587, James a intervenit personal in procesul din 1590 al vrajitoarelor din North Berwick, care au fost acuzate ca au incercat sa-l omoare.

El a scris tratatul Daemonologie, publicat in 1597. Cu toate acestea, cand Regele Angliei, James a petrecut ceva timp expunand cazuri frauduloase de posesie demonica, mai degraba decat gasirea si urmarirea in judecata a vrajitoarelor.

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.