Parintele Calistrat, prima reactie dupa decesul bebelusului de la Suceava: “Hulele aruncate anapoda si in mod virulent la adresa preotilor, a Bisericii, a Tainei Sfantului Botez, fac dovada, unei totale necunoasteri”

Parintele Calistrat de la Manastirea Vladiceni spune ca si parintii au o parte de vina in cazul decesului de la Suceava.  Pe pagina personala de Facebook, parintele Calistrat vorbeste despre Taina Sfantului Botez.

“OPRITI-VA !!! OPRITI-VA !!!OPRITI-VA !!!

– DRAGI CRESTINI !!!

– Cine a gresit, Biserica, preotul, parintii, pruncul sau din lucrarea diavolului?

Publicitate

– “BISERICA ESTE STALPUL SI TEMELIA ADEVARULUI”.(II Timotei).

– “Botezul este usa tainelor”.(Dogmatica).

– Incidentul de la Suceava, incheiat cu moartea unui prunc dupa Sfantul Botez, nu poate fi socotit punctul “ZERO”, in care desfiintam Biserica sau Sfantul Botez.

– Opiniile vulnerabile, iutimea vorbelor nechibzuite, mediocritatea cunoasterii adancimii Tainei Sfantului Botez.

– Hulele aruncate anapoda si in mod virulent la adresa preotilor, a Bisericii, a Tainei Sfantului Botez, fac dovada, unei totale necunoasteri din partea multor crestini, despre dogma, teologia, traditia si simbolistica fiecarui gest savarsit in actul Sfantului Botez.

– Evident ca mass-media, societatea de astazi, lumea moderna, crestinii amatori si efervescenti in expresii denigratoare, umilitoare, incriminatoare asteapta raspunsul urgent si evident din actul acestui incident, pregatiti sa sfasie pe cel gresit, fara pic de masura, de circumstanta, de intelegere sau cercetare indeaproape a problemei in esenta si amanuntul faptei.

– Vom reda in cele urmeaza, foarte atent pasii care se parcurg in savarsirea unui Sfant Botez.

– Vorbesc in calitate de ieromonah- slujitor, duhovnic cu fii duhovnicesti, care in 25 ani am participat la peste cateva sute de acte ale Sfantului Botez, savarsite personal in toata randuiala cultica a slujbei Sfantului Botez.

– Cele mai atente momente din Taina Sfantului Botez sunt “AFUNDAREA INTREITA” si momentul “EUHARISTIEI”, pentru ca noii nascuti pot fi usor asfixiati daca nu am administra atent si corect cinstitul “TRUP si SANGE”, pentru a nu bloca la noul nascut caile respiratorii, el fiind fraged si ultra neajutorat in primele luni de viata.

– Momentul teologic si dogmatic al intreitei afundari, nu este nici ritual, nici traditie, nici obicei, nici moft, nici gest medieval, sau barbar, sau primitiv, este simbolul sederii in mormant a Domnului Hristos, trei zile, simbol al mortii noastre si a invierii noastre cu Hristos.

– Prima afundare in numele Tatalui, este spalarea pacatului adamic, al mortii vesnice prin neascultarea din Rai, la pomul “cunoasterii binelui si raului”.

– A doua afundare in numele Fiului, este spalarea pacatului zamislirii in mod biologic, cei botezati primind o noua “nastere prin Cuvantul Evangheliei”, asumarea jertfei Fiului si altoirea noului crestin in “butucul Hristos”.

– “De nu se va naste cineva din apa si din Duh nu va intra in imparatia lui Dumnezeu”.(Sf.Evanghelie).

Citeste si articolul :   Marele Parinte de la Manastirea Putna: Ai un necaz mare? Fa acest lucru simplu si Maica Domnului te va ajuta

– “Lasati copii sa vina la Mine, ca a unora ca acestia este Imparatia lui Dumnezeu”.(Sf.Evanghelie).

– “Spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma voi albi”.(Psalmii).

– “Ca intru faradelegi si in pacate m-a nascut maica mea”.(Psalmii).

– “Eu sunt butucul, voi mladitele, iar Tatal este Lucratorul”.(Sf.Evanghelie).

– A trei afundare este imbracarea in lumina Invierii, a Duhului Sfant, a trupului indumnezeit si pnevmatizat.

– “Da-mi mie haina luminoasa, Cel ce te imbraci cu lumina ca si cu o haina, Doamne Slava Tie”.(Slujba Sf.Botez).

– Deci savarsite corect aceste trei afundari aduc pruncului nou-nascut, nenumarate daruri divine din cer, vorbim de incarcatura noii fapturi altoite in Hristos, inzestrata in mod nevazut, cu cele 7 harisme ale Duhului Sfant.

– In clipa in care a fost pecetluit cu Sfantul si Marele Mir, chipul vazut al Duhului Sfant, Ingerul pazitor isi ia atributia deplina de pazitor al noului margaritar altoit in “Piatra Hristos”.

– Iar odata cu Euharistia, la impartasirea pruncului nou botezat, are in el intreaga divinitate”SFANTA TREIME”.

– Deci in concluzie, Sfantul Botez nu este inventat, facut, adaugat, ajustat, contrafacut, adaptabil, schimbabil sau dupa unii, nu-i neaparat sa botezi pruncii, ci sa-si aleaga ei religia cand sunt mari, unii vor alege desfraul, drogul, betia, tigara, crima, puscaria, spre necinstea parintilor lor, libertini si necredinciosi, ori amatori, ori superficiali in cele despre Dumnezeu.

– O intrebare adanca, minutioasa, dar plina de necunoscute, de ce taina Sfantului Botez, induce atata frica, teama, indoiala, inraire sufleteasca, panica, agitatie si uneori istierie in randul celor care au prunci de increstinat?

– Nu cumva slaba noastra credinta, neincrederea, indoiala in taina sacra a Sfantului Botez, in slujitorul oficiant, ne face vulnerabili si agitati, iar satana speculeaza aceasta stare de lucruri, dar ne si induce tocmai necredinta si indoiala in puterea Sfantului Botez, in Hristos si in actul de unire totala cu Dumnezeu, Botezul?

– Frati crestini, scris este :

“Un Domn, o Credinta, un Botez”.(Sf.Evanghelie).

– Trei marturisesc in Cer, Tatal, Fiul si Sfantul Duh”.(Sf.Evanghelie).

– “Trei marturisesc pe pamant: apa, sangele si focul”.(Sf.Evanghelie).

– Cum procedam in cazuri exceptionale, de la caz la caz?

1. Urmarim atenti sanatatea pruncului si aptitudinile lui, de a parcurge actul Sfantului Botez, in caz contrar, amanam savarsirea tainei pana ce pruncul este viguros si apt de Taina Sfantului Botez.
– (Este stiut ca Sfantul Botez se savarseste in primele 40 zile.

Insa la nevoie, daca pruncul nu permite prin sanatatea lui, se poate face si dupa a doua sau a treia luna, spre siguranta si sanatatea lui trupeasca).

– Botezul, la pruncii prematuri in incubatoare, se face prin stropire, sa nu moara nebotezati la incubatorul maternitatii in regim de urgenta, de catre preotul de caritate al institutiei, la nevoie in sala de nasteri chiar moasa, asistenta, doctorita, daca sunt semne de pericol asupra vietii pruncului, sau daca si ei cred in puterea si lucrarea Sfantului Botez..

Citeste si articolul :   Reportaj CNN intr-un spital pentru pacienti cu coronavirus din New York: Sase resuscitari, patru decedati in 40 de minute

– La pruncii cu deficiente, cardiace, respiratorii, boli acute, boli cronice, cu sanatate fragila, pentru a evita necazurile sau chiar moartea pruncului, se poate prin acrivie si iconomie, ” sa-l savarsim “Sfantul Botez prin turnare”, dupa ce am urmarit tabloul clinic al bolii si al evolutiei sanatatii pruncului.

– La pruncii perfect sanatosi, preotul oficiant om cu discernamant, cu stapanire de sine, cu degajare si atentie sporita, ca un neonatolog, examineaza atent vivacitatea si dinamica pruncului, savarsind Sfantul Botez dupa randuiala canonica, dogmatica, teologica si simbolica a Bisericii, asa cum de 2000 de ani se savarseste.

– Se mai tine cont de anotimpuri, de biserica, de starea termica a interiorului bisericii si de apa din cristelnita de botez, sa fie calda, sa nu fie rece, sa nu fie frig, ca noul crestin, pruncul-botezat sa nu faca afectiuni pulmonare sau cardiace.

– Apa prea calda poate face contractie cardiaca, apa prea rece poate la fel face contractii musculare ori vaso-constrictii, sau chiar stop respirator, sau pneumonii severe, stiind ca pruncii din zilele noastre sunt fragili, fata de pruncii de demult, cum erau acum 50 sau 60 ani, imunitatea si rezistenta s-au diminuat foarte mult.

– Cazul de fata este un accident de neatentie si al parintilor si al slujitorului oficiant, al sfintei Taine a Botezului.

– Vorbind de un prunc nascut prematur, trebuia verificat obligatoriu de catre parinti si de catre doctorul pediatru, stabilind impreuna daca poate primi Sfantul Botez:

– Verificand, ce greutate are, cum mananca, cum respira, cum se simte, ce tonus are?

– Greutatea optima a celui ce se boteaza este de la 4 kg in sus, sa ai ce purta pe brate si ce baga in cristelnita.

– La afundarea pruncului preotul, cu mare grija, urmareste ca nasucul si gurita pruncului sa fie in podul palmei, facuta usor caus, sa poata evita intrarea apei in gurita sau pe caile respiatorii, foarte fine si fragile ale pruncului ce se boteaza.

– Parintele slujitor trebuia sa verifice apa sa fie potrivita, sa-l ia corect in pozitia de botez, sa-i vada tonusul, daca este zglobiu, treaz, agitat, nu moale, somnolent si apatic, apoi sa le spuna la parinti, nu-l afundam, nu-mi prezinta semne vitale suficiente, fiind prematur, il vom Boteza prin turnare, cu iconomie, sau mai lasam 1 luna sa fie barbatos si sanatos.

Citeste si articolul :   Tatal babelusului care a decedat dupa ce s-a inecat in timpul botezului, prima declaratie. Cum s-a intamplat totul

– Am venit cu acest material, tocmai pentru a arata ca nimic nou nu este sub soare, Biserica cunoaste toate cele necesare savarsirii Tainei Sfantului Botez, dar dupa proverbul popular romanesc se zice:

– “Ca sa nu gresesti si sa nu te frigi, mai bine sufli si in iaurt si in apa rece”.(Proverb).

– “Pacatul daca nu il ajungi, te poate ajunge, cand trebuie sa-l tragi, te urmareste, te asteapta”.

– “De ar sti omul ce ar pati, dinainte s-ar pazi”.(Proverb).

– Domnul Dumnezeu sa ne ierte pe toti si pe cei ce au gresit, pe cei ce pot gresi si pe cei care vor mai putea gresi, fiindca;
“Toata viata este o lupta si o ispita”(Sf. Evanghelie).

– Puterea de a trece peste aceasta mare incercare, este doar atentia, rugaciunea si trezvia.
“Diavolul rage ca un leu si cauta pe cine sa inghita”.(Epistole).

– Uneori in viata noastra a crestinilor, este mai importanta sala, meniul, data, ora, ziua, invitatii, decorul, coregrafia si mult mai putin conteaza actul Tainelor Sfinte, grabiti, obositi, stresati, agitati, ingrijorati, uitam sau scapam esentialul si ne pierdem in detalii.

– Cazul de fata, este neatentia suficienta a preotului, sau fie a nasei, mamei, moasei, bunicii, femeii de la pangar, sa-i spuna macar atat preotului:

– “Parinte mare, mare, atentie si grija la botez, pruncul este firav, este plapand, a fost nascut prematur, iar preotul isi sporea atentia si prudenta.

– Uneori, neatentia, rutina, obisnuinta, practica, deprinderea, siguranta lucrului si experienta ne pot juca feste.

– Iata momentul “zero”, de maxima durere, necaz si suferinta, dintr-o clipa nefericita de atentie, din ambele parti, slujitor, nasi si parinti. Sa-L rugam pe Dumnezeu sa-i linisteasca pe crestini sa inteleaga ca avem permanent nevoie de Biserica, de Dumnezeu si de Tainele Bisericii, cat vom mai fi inca Ortodocsi.

– OPRITI-VA !

– OPRITI-VA !

– OPRITI-VA !

– Iubiti crestini, nu putem pentru un incident al neatentiei, sa schimbam Tainele, Dogmele, Biserica si randuielile milenare.

– Nu putem desfiinta nici Biserica, nici Sfantul Botez.

– “Sa stam bine, sa stam cu sfiala sfanta, sa luam aminte”!(Sf.Scriptura).”

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.