Momente de groaza pentru zeci de romani blocati pe un aeroport din Mexic: “Ne-au cerut telefoanele mobile sa le predam, ne-au bagat in doua camere toti inghesuiti”

Zeci de romani trec prin momente de groaza dupa ce au fost blocati in aeroportul din Cancun de aproape trei zile. Pasagerii din doua avioane ajunse in orasul turistic din Mexic sunt blocati in aeroport din data de 30 ianuarie. Ministerul roman de Externe a anuntat ca autoritatile mexicane au invocat motive de securitate pentru interzicerea accesului.

Iata marturia a doi romani care au reusit sa ascunda de autoritati o tableta de pe care au trimis o inregistrare la Digi24

„Uite, am ajuns in Cancun cu o cursa Lufthansa, 85 de romani, am fost intampinati de oamenii de securitate, care ne-au indreptat spre o poarta, s-au uitat putin spre ele, ne-au cerut telefoanele mobile sa le predam, ne-au bagat in doua camere toti inghesuiti, COVID nu mai conta”, declara un barbat.

„Ne-au spus ca asta este procedura, sa ne opreasca pasapoartele si telefoanele pana cand se lamuresc treburile, sa ne verifice CIA si FBI, sa vada daca putem intra in Mexic. Dupa doua ore ne-au verificat aceste doua agentii si nu am fost potriviti niciunul pentru Mexic”, a spus o femeie.

Publicitate

„Ne-au spus ca toti pasagerii din Romania vor fi deportati de urgenta cu urmatoarele zboruri catre Romania”, spune un alt turist.

De asemenea, pe Facebook circula o postare publicata de o alta turista romanca.

Iata povestea ei:

„Adevarul nestiut despre Mexic

Chiar daca la prima vedere o vacanta in Mexic te face sa visezi la Paradis, totul se poate transforma intr-un IAD in momentul in care aterizezi pe aeroport si ajungi la politia de frontiera pentru a primi viza de intrare!

O sa va relatez mai jos experienta mea din 30 ianuarie 2021, o parte pe care nimeni nu o afiseaza si nicio agentie de turism nu ti-o pune in vedere atunci cand platesti pentru o vacanta cateva mii de euro.

Citeste si articolul :   Noua declaratie pe propria raspundere pentru cei care se intorc in Romania!

Pe scurt am achizitionat o vacanta de la Karpaten impreuna cu sotul meu si alti doi prieteni, iar la fel ca si noi si-au achizitionat si alti turisti romani, si am plecat impreuna catre destinatia Cancun! Dupa 15 ore de zbor, ajungem pe aeroport nestiind ce experienta traumatizanta avea sa ne astepte!

La frontiera, politia a decis sa ne trateze ca entitati separate, desi eram o familie! Sotului meu i-au acordat viza, iar pe mine m-au deportat fara sa ma lase sa i-au legatura cu el! Nu mi-au dat acces la telefon, nu au acceptat sa vorbeasca in engleza, m-au tinut pe mine si pe mai multi turisti inchisi intr-o celula si ne-au urcat in primul avion condusi cu forta de politisti, fara sa ne dea pasapoartele decat in momentul in care am ajuns inapoi in Paris de unde iarasi am fost asteptati si escortati de politie.

Totul se intampla fara absolut nicio explicatie! Daca din instinct incerci sa te aperi sau sa iti ceri drepturile, esti bruscat si amenintat ca vei fi arestat! Dupa toata aceasta experinta am cautat informatii si am descoperit ca sunt zeci de persoane care au trecut prin asta in aceeasi destinatie si in maniere mult mai agresive inca din 2013, tinuti inchisi doua sau trei zile, tratati abuziv ca pe niste infractori, fara telefoane, fara lucruri personale si fara a avea macar dreptul de a se duce la toaleta neînsotiti.

Publicitate

Prin urmare, va recomand sa va ganditi de zece ori cand alegeti destinatia Mexic pentru ca totul este o loterie si se poate transforma intr-un cosmar! Va scriu aceste randuri dupa experienta mea la cald si dintr-un moment in care eu ma aflu in Romania, iar sotul meu in continuare in Cancun fara bani si fara telefon, pentru ca toate erau la mine! In incheiere vreau sa va mentionez faptul ca am apelat la amabasada Romaniei din Mexic si singurul raspuns primit a fost ca : “Mexicul are dreptul sa te deporteze fara nici o explicatie“. a scris romanca pe Facebook.

Citeste si articolul :   MApN a instalat opt corturi pentru triajul epidemiologic in Capitala si in mai multe orase din tara

Ministerul de Externe, precizari legate de situatia turistilor romani blocati in Mexic:

„MAE precizeaza ca in perioada 30-31 ianuarie 2021, Ambasada Romaniei la Ciudad de Mexico a primit o serie de solicitari de asistenta consulara din partea unor cetateni romani carora nu le-a fost permisa intrarea in Statele Unite Mexicane, la sosirea pe aeroporturile din Mexico City si Cancun. In acest context, reprezentantii ambasadei au intreprins, in regim de urgenta, demersuri pe langa autoritatile locale, in vederea obtinerii unor informatii suplimentare cu privire la situatia cetatenilor romani si motivele refuzului accesului pe teritoriul mexican.

Potrivit datelor preliminare comunicate de autoritatile mexicane cu competente in domeniul migratiei, deciziile de interzicere a accesului pe teritoriul mexican au fost adoptate atat pe baza raspunsurilor cetatenilor romani la interviul realizat la sosire (scopul calatoriei nu ar fi fost justificat corespunzator), cat si ca urmare a identificarii unor alerte la verificarea documentelor de calatorie prezentate de persoanele in cauza.

De asemenea, MAE subliniaza ca misiunile diplomatice nu au competente in a modifica deciziile autoritatilor din statele de resedinta. Cu toate acestea, Ambasada Romaniei la Ciudad de Mexico a semnalat situatia ministerului afacerilor externe mexican, exprimandu-si nemultumirea si subliniind importanta ca astfel de decizii sa fie fundamentate solid si implementate cu respectarea stricta a drepturilor cetatenilor romani.

Citeste si articolul :   77 de romani au revenit din Regatul Tarilor de Jos

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe este in dialog cu Ambasada Statelor Unite Mexicane la Bucuresti in vederea clarificarii situatiilor semnalate si a identificarii in cel mai scurt timp a unor solutii cu privire la accesul turistilor romani in Mexic.

In context, MAE precizeaza ca autoritatile mexicane au intensificat controalele la punctele de frontiera.

Ambasada Romaniei la Ciudad de Mexico continua dialogul cu autoritatile mexicane, fiind pregatita sa acorde asistenta consulara, conform competentelor legale si cu stricta respectare a masurilor adoptate de autoritatile mexicane in contextul pandemiei de COVID-19.

Ministerul Afacerilor Externe aminteste ca cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Ciudad de Mexico: 00 52 55 5280 0447 si 00 52 55 5280 1869, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta.

De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu un caracter de urgenta, au la dispozitie si telefonul de urgenta al misiunii diplomatice la Ciudad de Mexico: 00 52 55 38 833 072.”

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.