Cele mai vechi civilizatii din lume

Egiptenii antici (c. 3.150 i.Hr. – 332 i.Hr.)

Se spune in mod traditional ca civilizatia egipteana antica a inceput in jurul anului 3.150 i.Hr., cand regele Menes a unificat Egiptul de Sus si de Jos si a stabilit o capitală la Zidurile Albe (numită mai tarziu Memphis).

Egiptenii sunt probabil cei mai cunoscuti dintre civilizatiile antice si, desi au facut mai multe progrese sociale, culturale si politice, sunt cunoscuti mai ales pentru crearea Marilor Piramide, care au rezistat testului timpului si raman una dintre marile minuni ale lumii.

Norte Chico (c. 4.000 i.Hr. – c. 1.800 i.Hr.)

Civilizația Norte Chico (numita si civilizatia Caral sau Caral-supe) este considerata a fi cea mai veche civilizatie cunoscuta care a existat in America.

Formarea primului oras al civilizatiei s-a intamplat in jurul anului 3.500 i.Hr. si de la acest moment pana la o perioada de declin in jurul anului 1.800 i.Hr., poporul Norte Chico a inflorit. Civilizatia Norte Chico este o cultura preceramica, deoarece arheologii nu au gasit ramasite ceramice si aproape nici o arta vizuala.

Cu toate acestea, oamenii din Norte Chico sunt cunoscuti pentru arhitectura lor monumentala, care include movile mari de platforma de terasament si piete circulare scufundate (cum ar fi cea din imaginea de mai sus). In Caral, orasul pentru care civilizatia isi primeste celalalt nume, au fost descoperite in total sase piramide.

Citeste si articolul :   19 tinute ale reginei Elisabeta care dovedesc ca a avut intotdeauna un simt superior al stilului

Mesopotamieni (c. 6.500 i.Hr. – 539 i.Hr.)

In jurul anului 10.000 i.Hr., unele dintre primele culturi neolitice pe deplin dezvoltate au inceput sa se stabileasca in semiluna fertila, care include Mesopotamia. In jurul anului 8000 i.Hr., oamenii din nordul Mesopotamiei au inceput sa cultive orz si grau, pe care le foloseau pentru a face bere, grau, supa si, in cele din urma, pâine.

In perioada cunoscuta sub numele de Perioada Ubaid (c. 6.500 – 3.800 i.Hr.), primele semne ale civilizatiei au inceput, deoarece agricultura si cresterea animalelor au fost practicate pe scara larga in comunitatile sedentare.

Acest lucru a dat nastere sumerienilor, care sunt creditati ca prima civilizatie urbana din lume. Sumerienii au fost primii care au dezvoltat comertul și au infiintat industrii precum tesutul, pielaria, metalurgia, zidaria si ceramica.

Una dintre cele mai mari realizari ale Mesopotamiei antice a fost inventia rotii candva in jurul anului 3.500 i.Hr. – dovezile sugereaza ca acestea au fost folosite mai intai pentru fabricarea olaritului si nu pentru transport.

Autor