Ce se poate intampla dupa prima doza de vaccin. Anuntul specialistilor

Potrivit platformei de informare a Guvernului, posibilitatea de infectare cu SARS-CoV-2 după vaccinare, exista in anumite cazuri. Aceasta situatie poate aparea in urmatoarele conditii, scrie gov.ro

“In momentul de fata, in spatiul public romanesc si international circula o stire care prezinta cazul unui asistent medical din Statele Unite ce a dezvoltat simptome specifice COVID-19 si a fost depistat pozitiv SARS-CoV-2 la o saptamana dupa administrarea primei doze a vaccinului dezvoltat de BioNTech / Pfizer. Aceasta stire este folosita pentru a sustine teza ineficientei, chiar a inutilitatii vaccinarii.

Cateva clarificari in acest sens.

Este posibil ca astfel de cazuri sa mai apara in perioada urmatoare, ceea ce nu poate fi interpretat ca un esec al vaccinarii in general, al vaccinarii cu produsul dezvoltat de BioNTech/ Pfizer in particular.

In primul rand, dupa cum o arata dovezile din studiile clinice, raspunsul imun ca urmare a vaccinarii apare la circa 10-14 zile dupa prima administrare, iar efectul maxim (raspunsul protector maxim) apare la 7 zile dupa a doua administrare/ dupa rapel. Ceea ce inseamna ca se poate produce o infectare cu virusul SARS-CoV-2 dupa administrarea primei doze (cazul care face obiectul stirii), intrucat acea perioada este considerata perioada de “fereastra imunologica”, adica perioada cand inca nu a aparut raspunsul imun.

O alta explicatie poate fi si aceea ca persoana respectiva, despre care relateaza stirea, era, in momentul vaccinarii, fie in perioada de incubatie, fie deja infectata si aflata in faza asimptomatica.

Citeste si articolul :   Pfizer a anuntat ca a cerut autorizarea de urgenta in SUA a antiviralului sau anti-COVID. Tratamentul poate fi administrat cu usurinta acasa

In plus, eficacitatea dovedita din studiile clinice a vaccinului produs de BioNTech/ Pfizer este de 95%. Ceea ce inseamna ca exista un numar mic de persoane care inca pot sa dezvolte boala in ciuda vaccinarii. Cu toate acestea, datele din studii arata ca protectia fata de formele severe este de aproape 100%.

De asemenea, ca si in cazul altor vaccinuri, deci nu in mod particular pentru vaccinurile impotriva COVID-19, exista intotdeauna persoane care au contraindicatii pentru vaccinare, respectiv persoane care, din cauza conditiilor medicale preexistente (de ex. imunodepresii severe) nu dezvolta un raspuns imun optim (adica nu dezvolta un raspuns imun suficient de protector). Astfel de persoane – care au contraindicatii la vaccinare sau care nu dezvolta un raspuns imun optim – beneficiaza indirect de pe urma vaccinarii celorlalte persoane, deoarece, prin vaccinarea unui numar mare de persoane si prin obtinerea unei acoperiri vaccinale de peste 70%, circulatia virusului in comunitate se reduce semnificativ.”, mentioneaza sursa citata.

Autor