Portugalia isi inchide granitele pentru a opri raspandirea coronavirusului

Portugalia isi inchide granitele pentru a opri raspandirea coronavirusului. Incepand de duminica, intrarile si iesirile fara un motiv valid sunt interzise in populara destinatie de vacanta.

De asemenea, au fost reintroduse controalele la granita cu Spania, la fel cum s-a intamplat in primavara anului trecut, scrie DPA.

Au fost, totodata, inasprite controalele din porturi si aeroporturi. Sunt exceptate doar persoanele care merg la serviciu sau care se intorc la resedinta. Sunt exceptii si pentru transportul de marfuri si pentru urgente medicale sau ajutor umanitar.

Frontiera terestra de 1.214 kilometri dintre Portugalia si Spania a fost inchisa pentru prima data pe 17 martie din cauza pandemiei. Acesta a fost redeschisa pe 1 iulie ca urmare a scaderii accentuate a numarului de infectii la acea vreme.

Publicitate

Situatia infectarilor in Portugalia este „foarte proasta”, a spus premierului Antonio Costa. Sambata, s-au inregistrat 12.435 de noi infectii si alte 293 de decese in tara cu 10,3 milioane de locuitori. Raportat la numarul de locuitori, cifrele sunt printre cele mai mari din lume, conform calculelor organizatiilor internationale.

Conform Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC), 1.429 de persoane la 100.000 de locuitori au fost infectate cu virus in decurs de 14 zile, plasand Portugalia inaintea Spaniei, unde numarul era 1.026, in partea de sus a listei din 30 de tari.

Citeste si articolul :   Restrictii incepand de marti in mai multe localitati din Satu Mare

Partenerii UE Austria si Germania s-au oferit sa ajute serviciul de sanatate portughez suprasolicitat. Austria s-a oferit sa primeasca pacienti Covid-19 grav bolnavi din Portugalia. Numarul persoanelor care vor fi transportate in Austria va fi clarificat cu Ministerul Sanatatii din Portugalia, a anuntat cancelarul Sebastian Kurz duminica.

Austria a primit deja pacienti cu terapie intensiva din Franta, Italia si Muntenegru.

Sistemul de sanatate portughez este supus unei presiuni masive din cauza numeroaselor infectii. Potrivit autoritatilor, doar cateva paturi de terapie intensiva mai sunt disponibile.

Der Spiegel a scris ca o echipa de 27 de medici si paramedici ar putea fi trimisa in Portugalia la inceputul saptamanii pentru a ajuta in spitalele supraincarcate.

Portugalia a traversat pandemia relativ neafectata, dar din toamna situatia s-a deteriorat.

Din 15 ianuarie, Portugalia se afla in izolare stricta.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.