Ce se intampla cu elevii cu simptome incepand din 8 februarie

Incepand din data de 8 februarie, in cazul in care cursurile vor fi reluate data in fata, elevii care prezinta simptome de covid si vin la scoala vor fi testati cu teste rapide antigen, a anuntat joi secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Andreea Moldovan. Totodata, si profesorii care au simptome vor fi testati.

„Ghidul este foarte avansat, ca elaborare, pornim de la un ghid european. Testarea va cuprinde elevii care prezinta simptome, in ideea in care acestia vor ajunge totusi la scoala. Profit de aceasta ocazie pentru a face un apel parintilor, atunci cand va incepe scoala, sa le faca in primul rand copiiilor un triaj epidemiologic acasa, sa nu lase copilul cu simptomatologie respiratorie sa mearga la scoala.

Daca, totusi, un astfel de copil ajunge la scoala, trece de triajul epidemiologic care se face la intrarea in scoala si el dezvolta simptome pe parcursul zilei, atunci copilul respectiv va fi testat cu un test antigen rapid. (…) Se va anunta parintele, se va anunta medicul de familie, se va anunta dupa aceea DSP-ul in cazul in care testul este pozitiv.

Citeste si articolul :   Klaus Iohannis, despre prima transa de vaccinuri

Vor fi testati in principiu toti copiii care au simptome. In cazul acestora nu este neaparat un risc din punct de vedere al evolutiei bolii, pentru ca stim pana acum ca evolutia bolii la copii nu este una severa, dar este important sa stim impactul si nivelul de infectare al copiilor mai ales in ceea priveste colectivitatea din care ei vin de acasa, pentru ca au parinti sau bunici care ii ingrijesc”, a declarat Andreea Moldovan.

Masurile de testare a persoanelor simptomatice sunt valabile si pentru cadrele didactice.

„Triajul epidemiologic il va face asistenul medical. Ne bazam cel mai mult pe sprijinul parintilor care nu trebuie sa trimita un copil cu simptomatologie respiratorie sau digestiva la scoala. De asemenea, va fi si un triaj suplimentar al cadrelor didactice care trebuie sa semnaleze orice stare de boala a copilului”, a mai spus Andreea Moldovan.

Autor