Criptomoneda Firo sufera un atac de 51%

Criptomoneda anonima Firo – cunoscuta anterior sub numele de Zcoin – este cea mai recenta moneda care a suferit un atac de 51%.

Stand pe Twitter miercuri, am gasit o postare in care Firo a dezvaluit ca protocolul a fost atacat cu 51% si a sfatuit detinatorii sa intrerupa toate tranzactiile pana cand reteaua revine la o stare normala.

Atacul a iesit la iveala atunci cand utilizatorii au raportat ca tranzactiile confirmate anterior au devenit neconfirmate. Acest lucru a fost aparent rezultatul unui atac blockchain initiat de atacator.

Potrivit CEO-ului Binance, Changpeng Zhao, reorg-ul blockchain a dus la o revenire de 306 blocuri. Detaliile despre atacul impartasit de membrii echipei asupra grupului Telegram al proiectului au aratat  tranzactiile confirmate „orfane” atacate din ziua precedenta.

Publicitate

La momentul publicarii, echipa Firo spune ca atacul s-a oprit. Comentand costul economic al atacului, administratorul proiectului Firo, Reuben Yap, a declarat pentru Cointelegraph:

„Schimburile sunt cele cu pierderi, deoarece atacatorul a depus fonduri care au fost acum inversate din cauza atacului cu 51%. Inca lucram cu schimburi pentru a rezolva problema. Din ceea ce stim in acest moment, atat Binance, cat si Indodax au fost afectati. ”

Citeste si articolul :   Dacian Ciolos, desemnat de Klaus Iohannis candidat pentru functia de premier

Firo a declarat ca atacul nu se datora unei erori de codare. „Evaluam frecvent pentru a vedea ce fel de rata de hash este usor de inchiriat pe MTP si nu s-a apropiat niciodata de ceva care ar fi putut sa declanseze un atac la aceasta scara”, a spus Yap.

Pentru echipa Firo, atacul a fost posibil doar deoarece proiectul era inca sa desfasoare Chainlocks pe reteaua principala. Un Chainlock este un strat de validare secundar care, potrivit informatiilor, atenueaza un atac cu 51%.

Potrivit lui Yap, cu Chainlocks activate, un atacator ar trebui sa controleze cel putin jumatate din toate nodurile master Firo, in plus fata de dominanta obisnuita a ratei de hash de 51%.

Firo a finalizat protocoalele de testare pentru Chainlocks si este pregatit pentru implementarea sa completa in urmatoarele cateva saptamani. Cand este integrat, Chainlocks va fi cea mai recenta functie de protocol adaugata proiectului dupa activarea actualizarii Lelantus.

Momentul atacului a fost suspect, potrivit lui Yap, care a spus ca Firo investigheaza posibile motive. “Pentru a obtine o cheltuiala dubla de aceasta magnitudine, atacatorul a dobandit, de asemenea, cantitati semnificative de Firo in mod legitim”, a spus el, adaugand:

Citeste si articolul :   Alin, asistent medical in Teleorman, s-a stins la doar 49 de ani: "Nenorocitul asta de virus ti-a oprit respiratia pentru totdeauna"

„Momentul atacului este, de asemenea, ciudat, avand in vedere ca MTP a fost activ pe lantul nostru de mult timp si au trecut cateva luni de la prima injumatatire. Ciudat pare sa ne atace cand suntem atat de aproape de desfasurarea incuietorilor cu lant ”.

In ceea ce priveste pretul, Firo (FIRO) a scazut cu aproape 12% in ultimele 24 de ore. Aceasta scadere a intrerupt o perioada de tranzactionare pozitiva de 14 zile pentru FIRO, dar moneda de confidentialitate este inca in crestere cu peste 73% de la inceputul anului 2021.

Blockchain-urile sunt dovada a muncii cu rate de hash semnificativ mai mici care au fost victime ale atacurilor cu 51% in mai multe randuri.

In 2020, Ethereum Classic a suferit multiple atacuri de 51%, cu un astfel de incident, ducand la pierderea ETC in valoare de aproximativ 5,6 milioane de dolari . Grin, un alt cripto axat pe confidentialitate, a suferit si un atac de 51% in 2020 .

Autor