Ce spun expertii din Belgia despre inchiderea frontierelor: “Tarile sunt stapane pe granitelor lor ”

Pe masura ce numarul expertilor in favoarea inchiderii frontierelor Belgiei creste, multi oameni se intreaba daca guvernul poate lua singura o astfel de masura.

Intrucat calatorii ar putea importa mai multe variante infectioase ale coronavirusului, biostatisticianul Geert Molenberghs a devenit al treilea expert, in urma decanului Dirk Devroey al facultatii de sanatate VUB si a epidemiologului Pierre Van Damme, care s-a pronuntat in favoarea inchiderii frontierelor miercuri dimineata, potrivit  The Brussels Times

Cu toate acestea, intrucat Belgia este membra a Uniunii Europene, din punct de vedere tehnic nu i se permite sa decida inchiderea frontierelor sale singure, potrivit profesorului de politica europeana Hendrik Vos.

„Cu toate acestea, am facut asta in timpul primului val, deci este posibil. Tarile sunt stapane pe granitele lor ”, a spus el pentru Het Laatste Nieuws.

“De fapt, nu este permis din cauza liberei circulatii a persoanelor si a marfurilor in UE, dar nu exista o forta de politie europeana reala care sa intervina daca o faceti”, a spus Vos. „In cel mai rau caz, veti fi mustrati de Europa dupa aceea”.

Publicitate

In principiu, este posibila suspendarea temporara a principiului liberei circulatii a persoanelor, dar trebuie urmate o serie de pasi si Comisia trebuie notificata.

Spre deosebire de primul val, pana in prezent, nicio tara europeana nu si-a inchis inca granitele.

Inchiderea frontierelor Belgiei este mai usor de spus decat de facut, deoarece „se afla la o rascruce de drumuri in Europa”, a declarat ministrul de interne, Annelies Verlinden, la un post de radio.

„Oamenii trec peste granite pentru a merge la un magazin esential sau pentru a vedea un medic. Pentru aceste calatorii, pare a fi extrem de greu sa ceri oamenilor teste sau sa ii pui in carantina de fiecare data ”, a spus ea.

“In contextul european, am convenit sa nu facem acest lucru unilateral”, a spus Verlinden. „Va trebui sa analizam acest lucru, dar nu este calea preferata”.

Potrivit lui Vos, datorita pozitiei centrale a tarii, inchiderea frontierei vine imediat cu o serie intreaga de exceptii, cum ar fi pentru traficul de marfuri, persoanele care locuiesc in regiunile de frontiera.

Citeste si articolul :   Autocar plin cu romani, cuprins de flacari in Austria

In plus, autoritatile continua sa „descurajeze strict” calatoriile in strainatate si nu par in favoarea unei astfel de inchideri. „Daca este cu adevarat necesar, va trebui sa ne uitam intr-un context european. Cu siguranta trebuie sa ne gandim la asta ”, a spus Verlinden.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.