Cele mai importante 10 criptomonede (in afara de Bitcoin) – partea II

4. Tether (USDT)

Tether este una dintre cele mai populare asa numite stablecoins (monede stabile), criptomoneda care urmareste sa isi lege valoarea pe piata de o moneda sau de un alt punct de referinta extern, cu scopul reducerii volatilitatii. Tether si alte “monede stabile” incearca sa netezeasca fluctuatiile de pret cu scopul de a atrage utilizatori care in mod obisnuit sunt mai prudenti, precauti.

Lansat in anul 2014, Tether se descrie ca fiind “o platforma cu blockchain, conceputa pentru a facilita utilizarea monedelor fiat intr-o maniera digitala”.

Tether permite persoanelor sa utilizeze o retea blockchain si tehnologii conexe pentru a tranzactiona monede traditionale.

Publicitate

La data de 8 ianuarie 2021, Tether avea o capitalizare de piata de aproximativ 23 miliarde de dolari si o valoare maxima de circa 1 dolar / USDT.

5. Bitcoin Cash (BCH)

Bitcoin Cash detine un loc important in istoria altcoins, fiind una dintre cele mai vechi si mai reusite “furci dure” (versiuni noi de Bitcoin). Cand diferite factiuni nu pot ajunge la un acord, uneori moneda digitala este impartita. Originalul ramane fidel codului sau initial, iar copia este o noua versiune a monedei anterioare, completata cu modificari ale codului sau.

Citeste si articolul :   Ce este Bitcoin si cum functioneaza?

Bitcoin Cash a aparut in anul 2017 ca urmare a unei astfel de scindari. Reteaua Bitcoin are o limita stricta asupra dimensiunii blocurilor (1 MB), iar Bitcoin Cash a crescut dimensiunea blocului la 8 MB, in ideea ca blocurile mai mari vor permite si timpi de tranzactie mai rapizi.

La data de 8 ianuarie 2021, Bitcoin Cash avea o capitalizare de piata de circa 10 miliarde de dolari si o valoare maxima de circa 543 dolari / BCH.

6. Libra (LIBRA)

Una dintre cele mai cunoscute criptomonede este una care inca nu a fost lansata. Pe la mijlocul anului 2018 au circulat zvonuri conform carora gigantul social media Facebook isi dezvolta propria criptomoneda. Aceste zvonuri au fost confirmate oficial pe 18 iunie 2019, cand Facebook a lansat “cartea alba” pentru LIBRA.

Libra va fi supravegheata partial de o noua filiala a Facebook, de serviciul financiar Calibra. Cand va fi lansata, cu siguranta va atrage o atentie masiva din partea celor din (dar si din afara) sferei criptomonedelor.

Citeste si articolul :   Bitcoin versus Litecoin (partea I)

7. Monero (XMR)

Monero este o moneda sigura, privata si nedetectabila. Aceasta criptomoneda open-source a fost lansata in aprilie 2014 si imediat a prezentat mare interes in randul comunitatii de criptografie. Dezvoltarea acestei criptomonede este complet bazata pe donatii si pe implicarea comunitatii.

Monero a fost lansata cu un puternic accent pe descentralizare si scalabilitate si permite confidentialitate completa, utilizand o tehnica speciala numita “ring signatures”.

Cu aceasta tehnica, apare un grup de semnaturi criptografice care include cel putin un participant real, dar din moment ce toate par valide, cea reala nu poate sa fie izolata.

Din cauza unor mecanisme de securitate exceptionale, Monero a dobandit o reputatie neplacuta, fiind asociata cu operatiunile criminale din intreaga lume. Dar, cu toate acestea, indiferent de motivul pentru care este folosita, Monero a introdus progrese tehnologice importante in spatiul criptomonedelor.

La data de 8 ianuarie 2021, Monero avea o capitalizare de piata de circa 2,6 miliarde de dolari si o valoare maxima de circa 147 dolari / XMR.

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.