Regula de 5 secunde – mit sau adevar, ridica si mananca sau mai degraba arunca

Multi dintre noi am fost invatati cu regula de 5 secunde in copilarie: daca mancarea a cazut si a stat intinsa pe podea mai mult de cinci secunde, aceasta ajunge direct in cos, deoarece acest timp scurt ar trebui sa fie suficient pentru ca bacteriile si germenii daunatori sa se aseze pe ea. Dar este realmente adevarat acest mit? Sau poate chiar si mai putin de cinci secunde sunt suficiente? Cat dureaza de fapt ca alimentele care au cazut pe podea sa fie contaminate cu bacterii? Este periculos sau nu?

Nimeni nu poate spune cine a stabilit cu exactitate celebra regula de cinci secunde si cand. Dar majoritatea dintre noi ramanem atenti din punct de vedere al prudentei, chiar daca nu exista aproape nicio dovada stiintifica.

Daca si in ce masura o bucata de aliment care a cazut la podea este atacata de bacterii depinde de mai multi factori. Prima, desigur, este podeaua. Suntem in aer liber sau in interior? Ca masură de precautie, alimentele care aterizeaza pe pamant in aer liber nu trebuie consumate niciodata. In functie de igiena individuala, rezultatele se pot dovedi foarte diferite, astfel incat cercetatorii si-au standardizat testele – au testat pe covoare uscate, gresie, suprafete metalice si lemnoase care au fost tratate cu bacterii asemanatoare Salmonella.

S-a dovedit ca finisarea suprafetei este un factor cheie in transmisia bacteriilor catre alimente. Cel mai scazut a fost la covoare. In functie de mancare, nu a existat o contaminare semnificativa chiar si dupa un timp de pana la cinci minute. A fost  destul de diferit pentru suprafetele de metal si gresie. In unele cazuri, o fractiune de secunda a fost suficienta pentru contaminare. Din nou, rezultatele au variat foarte mult pe lemn. De regula, cu cat suprafata este mai neteda, cu atat mai multe bacterii sunt transferate in alimente.

Cercetatorii au experimentat cu pepene verde, paine, sandvisuri, gume de mestecat si chipsuri. S-a dovedit ca, in acest caz, continutul de umiditate este decisiv. Pepenele galben a fost cel mai puternic contaminat, din nou in functie de suprafata si de perioada de timp in care a ramas, urmat de paine si sandvisuri. Cu gumele de mestecat si cipsurile, aproape nici o contaminare bacteriana nu a putut fi detectata in toate cazurile. Concluzia este: cu cat alimentele sunt mai umede si cu cat suprafata este mai neteda, cu atat apare o contaminare mai rapida si mai severa – in unele cazuri, aceasta poate fi semnificativ mai mica de cinci secunde. Regula de cinci secunde este o simplificare extrema a unei probleme mult mai complicate si poate fi considerata un mit.

Publicitate

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.