Povestea extraordinara a lui Rasputin

Viata si moartea lui Grigory Efimovich Rasputin sunt invaluite in mitologie, facandu-l un personaj aproape mai mare decat  ​​viata din istoria Rusiei. Deviant sexual, tamaduitor mistic, sabotor politic si calugar renegat, misteriosul Rasputin a fost in acelasi timp jignit si venerat in timpul vietii sale si a devenit un tap ispasitor pentru diferite grupuri disidente.

Nascut din tarani intr-un mic sat din Siberia de Vest, tanarul Rasputin s-a orientat spre religie la inceputul vietii sale. Chiar in copilarie, zvonurile in randul populatiei locale erau ca Rasputin avea anumite daruri mistice. In ciuda casatoriei si cresterii mai multor copii, Rasputin a abandonat viata de familie in cautarea devotamentului religios crestin ortodox si a evlaviei. Dupa ani de invataturi ratacitoare si religioase, Rasputin a ajuns la Sankt Petersburg, sediul puterii regale. Prin diferite conexiuni, Rasputin a devenit cunoscut tarului Nicolae si sotiei sale, tarina Alexandra.

Disperati sa gaseasca un remediu pentru hemofilia fiului lor bolnav, intr-o noapte au apelat la Rasputin. Dupa sedinta cu tanarul, sangerarea parea sa se opreasca de ceva timp. Unii istorici, cum ar fi Pierre Gilliard, au speculat ca sangerarea s-a oprit probabil ca urmare a insistentei lui Rasputin de a interzice administrarea aspirinei (un agent cunoscut de diluare a sangelui) si nu a puterilor „mistice” pe care le-ar fi putut avea. Tarina a fost uimita si a apelat imediat la serviciile lui Rasputin ca consilier apropiat.

Citeste si articolul :   Medicul Virgil Musta, avertizeaza: Nu faceti asta in sectia de vot

Povestile despre exploatarile sexuale ale lui Rasputin au inceput sa se raspandeasca la curtea regala, deoarece comportamentul sau excentric – cum ar fi bautul excesiv si bordelurile – a fost vazut ca nu se potrivea cu evlavia sa religioasa. Potrivit unor istorici care cred ca Rasputin ar fi putut fi membru sau cel putin influentat de secta religioasa Khlyst, un astfel de comportament pacatos l-a apropiat de Dumnezeu. Cu toate acestea, desi s-a distrat frecvent in saloane, nu exista dovezi care sa sugereze ca Rasputin a fost un maniac innebunit de sex care a avut o aventura secreta cu regina Rusiei.

Datorita prezentei sale constante in curtea regala, au crescut zvonurile ca Rasputin controleaza cuplul regal. Dependenta crescanda a Alexandrei de Rasputin si abilitatile sale aparente de vindecare cu fiul ei hemofil nu au facut decat sa exacerbeze aceste zvonuri. Ocazional, calugarul a oferit sfaturi militare, precum si ajutor medical, dar ideile sale nu s-au dovedit niciodata benefice pentru armata rusa sau pentru tarul Nicolae. De fapt, dupa ce tarul Nicolae a preluat controlul personal asupra armatelor sale la 23 august 1915, sub sfatul lui Rasputin si al tarinei Alexandra, tarul a fost invinuit pentru infrangerile Rusiei pe campul de lupta. Intre timp, cu tarul in lupta, tarina a luat rolul de a conduce tara.

Citeste si articolul :   Concurenta intre vaccinuri. Rusia sustine ca Sputnik V este mai bun decat Pfizer

Comportamentul si influenta lui au ajuns sa simbolizeze tot ceea ce este negativ in politica si societatea rusa de atunci. Chiar inainte de asasinarea sa finala, au fost facute si alte incercari asupra vietii sale. In iunie 1914, o cersetoare l-a injunghiat pe calugar in stomac, sustinand ca seduce inocentii. Rasputin si-a revenit complet, chiar daca a pierdut mult sange si a fost aproape de moarte dupa incident. Doi ani mai tarziu, un grup de nobili condusi de un om pe nume Felix Yusupov au complotat sa scape definitiv de omul sfant. La 30 decembrie 1916, Yusupov l-a invitat pe Rasputin sa ia masa acasa la el. Dupa o masa copioasa, completata cu vin si desert, toate presupuse a fi puternic otravite, oamenii au privit uimiti ca nu a prezentat niciun simptom cum ca otrava ar avea un efect asupra lui. Barbatii au continuat sa-l impuste pe Rasputin, care, potrivit legendei, a tras inca rasuflare dupa un baraj de gloante si a murit doar dupa ce a fost aruncat intr-un rau rece ca gheata pentru a se ineca. Cu toate acestea, in timp ce moartea lui a fost de fapt complotata de Yusupov si de alti nobili, rapoartele autopsiei arata ca nu s-a gasit nicio otrava in sistemul lui Rasputin si ca el pare sa fi murit dintr-un singur glont in cap.

Citeste si articolul :   Simona Gherghe, reactie dura la adresa functionarilor: Domnilor, hai sa salvam vieti, nu scaune! Daca nu sunteti in stare, plecati ACASA!

La fel ca povestea crimei sale, urmarile mortii lui Rasputin au fost mitificate de-a lungul anilor. Potrivit legendei, dupa ce trupul otravit si impuscat al lui Rasputin a fost aruncat in raul rece ca gheata, a fost pescuit de un grup de trecatori, care au descoperit ca era inca in viata cand au tarat trupul pe malul raului. Cu toate acestea, adevarul este ca dupa ce cadavrul deja decedat al lui Rasputin a fost aruncat in raul Malaya Nevka, a durat cateva zile pana cand politia a gasit cadavrul, deoarece apa a inghetat deja in iarna rusa sub zero.

La 15 martie 1917, tarul Nicolae al II-lea a abdicat de pe tronul rus ca urmare a Revolutiei din februarie. Anul urmator, bolsevicii au eliminat ultimele vestigii ale dinastiei Romanov. Dar miturile despre Rasputin au indurat – si, sub aceste mituri, exista un adevar. Mai multi istorici au speculat ca influenta lui a jucat intr-adevar un rol in dispretul fata de familia regala si tot ceea ce a ajuns sa reprezinte. Povestea lui arata intr-adevar ca mitologia poate deveni mai importanta decat adevarul.