Sunt criptomonedele o investitie buna?

Criptomonedele pot avea avantajul de a creste in valoare, desi multi investitori le privesc ca fiind simple speculatii, nu investitii reale. Motivul este ca la fel ca monedele reale, criptomonedele nu genereaza fluxuri de numerar, asadar pentru ca noi sa putem profita, altcineva trebuie sa plateasca mai mult pentru moneda respectiva decat am platit noi.

Critomonedele precum Bitcoin s-ar putea sa nu fie atat de sigure, iar unele voci demne de luat in calcul din comunitatea de investitii au sfatuit potentialii investitori sa se indeparteze de acestea. In mod special, trebuie remarcat faptul ca renumitul investitor Warren Buffett a comparat Bitcoin cu cecurile: “Este o modalitate foarte eficienta de a transmite bani si puteti face acest lucru in mod anonim. Si un cec este un mod de a transmite bani. Valoreaza cecurile o multime de bani doar pentru ca pot transmite bani?”.

Pentru persoanele care privesc criptomonedele, precum Bitcoin-ul, ca fiind moneda viitorului, trebuie remarcat faptul ca o moneda, oricare ar fi aceea, are nevoie de stabilitate, astfel incat comerciantii si cumparatorii sa poata sa stabileasca ce pret este corect pentru bunuri. Nici Bitcoin, nici alte criptomonede nu au fost stabile in mare parte din istoria lor. De exemplu, in timp ce Bitcoin s-a tranzactionat cu aproape 20 000 de dolari in decembrie 2017, valoarea acestei criptomonede a scazut ulterior la aproximativ 3 200 de dolari un an mai tarziu. Apoi, in decembrie 2020 Bitcoin se tranzactiona din nou la niveluri record.

Aceasta volatilitate a preturilor creeaza o dilema. Atat timp cat criptomonedele ar putea valora mult mai mult in viitor, oamenii sunt mai putin predispusi sa le cheltuiasca si sa le puna in circulatie astazi, facandu-le astfel mai putin viabile ca moneda. De ce ar cheltui astazi un Bitcoin cand ar putea valora de trei ori mai mult anul viitor?

Publicitate

Exista anumite riscuri prezente pe piata criptografica ce nu sunt la fel de raspandite pe pietele financiare traditionale, cum ar fi cele pentru actiuni si obligatiuni. Schimburile in criptomonede au fost predispuse la atacurile hackerilor si la alte activitati infractionale. Aceste incalcari ale securitatii au dus la pierderi considerabile pentru investitorii carora le-au fost furate monedele digitale (monede pe care nu le vor recupera niciodata).

Fraudele si inselaciunile sunt la ordinea zilei in industria criptomonedelor. Persoane care le promit investitorilor randamente ridicate si care de obicei nu sunt realizabile, iar acesti investitori pot suferi pierderi masive atunci cand proiectele promise esueaza.

Citeste si articolul :   Achizitionarea si stocarea de bitcoin

De asemenea, nu este la fel de usor sa stochezi criptomonede asa cum este sa stochezi actiuni sau obligatiuni. In timp ce schimburi precum Coinbase faciliteaza cumpararea si vanzarea activelor criptografice, cum ar fi Bitcoin sau Ethereum, multor persoane nu le place sa isi pastreze activele digitale la schimburi din cauza riscului de atacuri cibernetice si furt. In schimbi, unele persoane prefera optiunile offline de “stocare la rece”, cum ar fi portofelele electronice (“hardware wallet”) sau de hartie (“paper wallet”). Dar aceasta stocare la rece vine cu propriul set de provocari, respectiv riscul de a pierde cheile private, fapt ce conduce la imposibilitatea accesarii criptomonedelor.

Publicitate

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.