Porsche Taycan, oare urmatorul Tesla Model S?

Taycan este un automobil excelent, iar Porsche merita mult respect. Cumparati cate unul!

La sfarsitul anilor 1970, jurnalistii de muzica au fost in permanenta in ceas pentru „urmatorul Bob Dylan” (niciunul nu a aparut vreodata). In zilele noastre, scriitorii auto au asteptat cu nerabdare „urmatoarea Tesla”. Jaguar I-PACE si Audi e-tron pareau concurenti pentru titlu, dar ambii au ramas scurti. Apoi a venit Porsche Taycan, care a castigat recenzii extraordinare de la expertii in soferi de la Motor Trend, Car and Driver si Road & Track, precum si de la expertul EV de lunga durata, John Voelcker. Cand vine vorba de performanta, cuvantul de pe strada este ca Taycan este primul vehicul despre care se poate spune ca rivalizeaza cu puternicul Model S.

Nu pot pretinde ca am ceva asemanator cu acreditarile tipilor de masini citati mai sus, dar dupa ce am petrecut o saptamana glorioasa cu Taycan, as spune ca acest cal plin de viata ofera o experienta de conducere care poate egala orice in grajdul Tesla. Cand vine vorba de acceleratie, manevrabilitate si experienta generala de conducere, Taycan este fabulos.

Publicitate

Pe vremuri, conducatorii Porsche au spus ca marca nu va construi niciodata un EV – dar au facut-o. Ei si-au luat timpul (vehiculul concept Mission E a debutat in 2015) si s-au straduit cu adevarat sa dezvolte un vehicul demn de veneratul nume Porsche. Este evident ca designerii Taycan nu si-au propus sa faca o clona Tesla. Stiu ce le place soferilor Porsche si scopul lor era sa livreze un vehicul electric care sa-i incante – o comanda inalta, cu siguranta.

Citeste si articolul :   Urmareste dansul familiei robotului Boston Dynamics, ca si cum 2020 a fost un an bun

Eu si editorul acuzat Christian Ruoff am condus Taycanul cot la cot cu modelul sau Y si nu exista nicio indoiala ca cele doua vehicule ofera experiente de conducere foarte diferite. Din nou, nu sunt expert in aceste lucruri, asa ca nu pot explica diferenta in termeni tehnici, dar manevrabilitatea Porsche este mai usoara, cumva mai slaba. Pentru cunoscatorii de manevrare a automobilelor, ma astept ca alegerea sa se rezuma la o preferinta personala, ceva asemanator cu alegerea chitaristului de Fender sau Gibson (ambele instrumente fine, dar voi lua un Strat).

Pentru Christian, Taycanul parea sa conduca ceva mai mult ca un Porsche ICE (dar intr-un mod bun). Aceasta reflecta observatia lui John Voelcker, care a remarcat ca Porsche a depus eforturi extraordinare pentru a face experienta de conducere a Taycan (precum si cabina de pilotaj si comenzile sale) similara cu restul gamei sale.

Publicitate

Desigur, cea mai potrivita comparatie ar fi intre Taycan si modelul S. Cele doua vehicule au aproape exact aceeasi dimensiune si prezinta acelasi stil general de caroserie. Cum se compara in termeni de caracteristici, specificatii si valoare pentru pret?

Citeste si articolul :   JD Power claseaza Tesla pe ultimele locuri in ceea ce priveste fiabilitatea , in anul 2021

Unii au remarcat faptul ca, in timp ce Teslas are cu siguranta caracteristici ale vehiculelor de lux (si un pret aproape de lux), intalnirile lor interioare nu par atat de luxoase – faimoasa estetica minimalista Tesla nu este pe gustul tuturor. Varful Taycan Turbo S de top pe care l-am testat a fost suficient de luxos pentru a satisface cel mai snob dintre snobii, de la intalnirile interioare somptuoase la incalzitoarele de scaune, racitoarele si masajele din spate, pana la mici note distractive precum sigla Porsche pe care o aveti Vei vedea proiectat pe trotuar cand deschizi usa noaptea.

O alta carne de vita auzita in mod obisnuit despre Teslas este potrivirea si finisarea inconsecventa – dupa toate conturile, aceasta este mult mai putin o problema decat era la inceputul ciclului de productie al fiecarui model, dar recenzorii isi amintesc aceste lucruri. Jason Cammisa de la Road & Track a remarcat perfectiunea lui Taycan in acest sens: „Porsche a fost construit de o companie cu o experienta de zeci de ani mai mare in insurubarea masinilor. Panourile sale din aluminiu se aliniaza perfect, cu goluri mici si uniforme, iar vopseaua este impecabila, chiar si pe masina noastra de testare de preproductie. Cabina austera a lui Taycan, cu patru locuri, este oarecum stransa, dar frumos proiectata si executata, perfect echipata cu zgomot sau scartait.

Citeste si articolul :   Cele mai importante 10 criptomonede (in afara de Bitcoin) – partea III

Taycan ofera mai multe moduri de a personaliza experienta de conducere, inclusiv trei moduri de conducere – Autonomie, Normal si Sport – si patru inaltimi de calatorie selectabile. Spre deosebire de Teslas (si de majoritatea celorlalte vehicule electrice), Taycan nu are un mod de conducere „cu o singura pedala” (cu regenerare ridicata) – designerii lui Taycan au considerat ca acest lucru nu este in concordanta cu experienta de conducere Porsche. Cu toate acestea, puteti activa sau dezactiva „regenerarea acceleratorului”. Cand este activat, eliberarea pedalei va ofera o reducere usoara a vitezei; cand este plecat, Taycanul coaste usor.

Diferenta de pret este destul de substantiala. Taycan incepe de la 103.000 de dolari, iar varianta Turbo S pe care am testat-o ​​ruleaza 185.000 de dolari. Puteti intra intr-un model S pentru 69.420 USD si chiar si versiunea Plaid over-the-top este „doar” 139.900 USD.

Exista, de asemenea, diverse bunatati care sunt pur si simplu unice Tesla. Taycan isi poate actualiza sistemul de operare prin aer, dar Porsche nu a sustinut ca poate permite, de fapt, noi functii asa cum o face Tesla.

Publicitate

Autor

Autor: Andrei Zoltan

Cineva care pierde prea mult timp la calculator, cautând cele mai noi trend-uri in tehnologie, telefonie, calculatoare si multe altele