Achizitionarea si stocarea de bitcoin

Valorea bitcoin respecta legea cererii si a ofertei, iar pentru ca cererea ba creste, ba scade, exista multa volatilitate in pretul criptomonedei.

Pe langa mineritul de bitcoin, care necesita expertiza tehnica si o investitie in calculatoare inalt performante, majoritatea oamenilor achizitioneaza bitcoin ca forma de speculatie valutara – mizand ca valoarea unei monedei va fi mai mare in viitor decat este astazi.

Cumpararea de bitcoin: argumente pro si contra

Cu o clasa de active speculativa asa cum sunt criptomonedele, este mai bine sa incepem cu motivele pentru care trebuie sa fim atenti.

Publicitate

Argumente contra

Volatilitatea preturilor. Cresterea din 2017 a pretului unui bitcoin a fost determinata de speculatorii care s-au ingramadit pe piata bitcoin. Castigurile recente sunt vesti bune daca ati cumparat Bitcoin in decembrie 2018, atunci cand pretul unui bitcoin a scazut pana la aproximativ 3 700 $. Pentru cei care au cumparat in 2017, cand pretul bitcoin se indrepta spre 20 000 $, au trebuit sa astepte pana in decembrie 2020 pentru recuperarea pierderilor.

Citeste si articolul :   Bitcoin versus Litecoin (partea II)

Probleme de hacking. In timp ce sustinatorii spun ca tehnologia blockchain care se afla in spatele bitcoinului este chiar mai sigura decat transferurile traditionale de moneda electronica, portofelele calde (Hot wallets) au fost o tinta atractiva pentru hackeri. Au existat o serie de atacuri de inalta calitate, cum ar fi evenimentele din mai 2019 cand s-au furat peste 40 milioane de dolari in bitcoin din mai multe conturi.

Utilizare limitata (dar in crestere). In mai 2019, gigantul telecomunicatiilor AT&T s-a alaturat companiilor precum Microsoft in acceptarea platilor cu bitcoin. Dar aceste companii reprezinta exceptia de la regula.

Argumente pro

Tranzactii private, sigure, oricand si cu mai putine taxe. Din momentul in care detineti bitcoin, il puteti transfera oricand, oriunde, reducand timpul si posibilele cheltuieli ale oricarei tranzactii. Aceste tranzactii nu contin informatii personale, cum ar fi numele sau numarul de card de credit, ceea ce elimina riscul ca informatiile consumatorilor sa fie furate cu scopul achizitiilor frauduloase sau furtului de identitate. Trebuie totusi retinut faptul ca, pentru a cumpara bitcoin, in general este nevoie sa va conectati cu contul bancar.

Citeste si articolul :   CO2 a fost transformat in combustibil pentru avioane si ar putea remodela definitiv aviatia

Potentialul unei cresteri mari. Unii investitori care cumpara si detin valuta sustin ca odata ce Bitcoin se va maturiza va urma o mai mare incredere, urmata de o utilizare mai larga, iar in final valoarea bitcoin va creste.

Capacitatea de a evita bancile tranditionale sau intermediarii guvernamentali. Dupa criza financiara, unii investitori sunt dornici sa accepte si sa adopte o moneda alternativa descentralizata – una care, in esenta, se afla in afara controlului bancilor, al autoritatilor de guvernare sau al altor terti.

Stocarea bitcoin: hot wallet vs cold wallet

Aceste criptomonede pot fi stocate in doua tipuri de portofele digitale:

– Portofelul cald (Hot wallet): moneda digitala este stocata in cloud-ul unui furnizor de schimb de incredere si poate fi accesata printr-un browser sau printr-o aplicatie pentru smartphone.

– Portofelul rece (Cold wallet): este un dispozitiv portabil criptat, asemanator unui stick de memorie, care permite descarcarea si transportarea criptomonedelor.

Practic, un portofel cald este conectat la internet, iar un portofel rece nu. Dar un portofel cald este necesar pentru a descarca criptomonede intr-un portofel rece portabil.

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.