Ce este Blockchain? (partea I)

Blockchain-ul pare complicat si chiar poate fi, dar conceptul sau de baza este unul destul de simplu. Un blockchain este un tip de baza de date. O baza de date reprezinta o colectie de informatii ce sunt stocate electronic intr-un sistem informatic. Informatiile sau datele din baza de date sunt structurate sub forma unui tabel pentru a permite cautarea si filtrarea mai facila a informatiilor specifice. O baza de date este conceputa pentru a gazdui cantitati semnificativ mai mari de informatii (comparativ cu foile de calcul – spreadsheets), care pot fi accesate, filtrate, utilizate mai rapid si mai usor de catre orice numar de utilizatori in mod simultan.

Bazele de date mari realizeaza acest lucru adaugand date pe servere care sunt formate din computere puternice. Aceste servere pot fi uneori construite utilizand sute sau mii de computere pentru a oferi puterea de calcul si capacitatea de stocare necesare pentru ca mai mult utilizatori sa acceseze simultan baza de date.

Citeste si articolul :   Ce este Bitcoin si cum functioneaza?

Desi o baza de date poate sa fie accesibila oricator persoane, este deseori detinuta de o companie si administrata de un individ care are control complet asupra modului in care aceasta functioneaza si asupra datelor din cadrul acesteia.

Cum este un blockchain diferit de o baza de date

Publicitate

Structura de depozitare

Publicitate

O diferenta considerabila intre o baza de date clasica si un blockchain este modul in care datele sunt structurate. Un blockchain colecteaza informatii in grupuri, cunoscute sub denumirea de “blocuri” (blocks) si care contin seturi de informatii. Blocurile au anumite capacitati de stocare, iar atunci cand sunt umplute sunt inlantuite pe blocul umplut anterior, formand astfel un lant de date cunoscut sub numele de “blockchain”. Toate informatiile noi care apar dupa ce blocul este proaspat adaugat sunt compilate intr-un bloc nou format care va fi ulterior adaugat in lant odata ce este umplut.

O baza de date isi structureaza datele in tabele, in timp ce un blockchain isi structureaza datele in bucati, in calupuri (blocuri) ce sunt legate intre ele. Acest lucru inseamna ca toate blockchain-urile sunt baze de date, dar nu toate bazele de date sunt blockchain-uri.

Citeste si articolul :   Legalitatea criptomonedelor si cum sa ne protejam

Sistemul blockchain face o cronologie inversibila a datelor atunci cand este implementata intr-o natura descentralizata. Atunci cand un bloc este umplut, acesta este fixat si devine o parte din aceasta cronologie. Fiecare bloc din lant primeste o inregistrare a datei si a orei atunci cand este adaugat unui lant.

Transparenta

Datorita naturii descentralizate a blockchain-ului Bitcoin, toate tranzactiile pot fi vizualizate in mod transparent, fie avand un nod personal, fie utilizand exploratorii blockchain care permit oricui sa vada tranzactiile care au loc in direct. Fiecare nod are propria copie a lantului care se actualizeaza pe masura ce blocurile noi sunt confirmate si adaugate. Acest lucru inseamna ca se poate urmari un bitcoin orice traseu ar avea.

De exemplu, in cazul tranzactiilor care au fost atacate de hackeri, desi hackerul poate ramane in totalitate anonim, bitcoin-urile pe care le-a extras sunt usor de urmarit. Orice bitcoin furat, daca este mutat sau cheltuit undeva, este detectabil.

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.