Depresia duminicala – uite ce poti face ca sa previi aceasta depresie

Este duminica si nu ai chef de nimic? Duminica dupa pranz nu te mai poti gandi la nimic altceva decat la ziua de luni, care atarna peste tine ca plumbul si iti strica ziua libera. Oricine are astfel de ganduri si sentimente este foarte probabil sa sufere de depresie duminicala! Dar nu va temeti, aceasta cadere nu este o boala – si cu putina vointa buna, puteti scapa singur de ea.

In primul rând: nu exista o reteta generala, deoarece, desi o persoana calma poate avea nevoie de un program structurat si variat, o minte mai nelinistita poate gasi o pauza constienta ca fiind deosebit de placuta. Doar cititi sfaturile de mai jos, iar unele lucruri se vor potrivi cu siguranta.

Depresia duminicala: de ce esti deprimat duminica?

Aproape 50% dintre romani (cei active in campul muncii), sunt afectati de depresia duminicala sau de asa-numitul Sunday Night Blues. Depresia se datoreaza pur si simplu schimbarii necunoscute pentru corp si minte dintr-o saptamana bine structurata, interesanta si un timp liber care trebuie umplut.

Potrivit diverselor studii, 75% dintre oameni sunt precum niste “legume” pe canapea duminica. Ei dorm, se uita la televizor si amana de obicei activitatile cu prietenii si familia pentru sambata. Cu toate acestea, a nu face nimic este cea mai mare problema cu un blues duminical, deoarece anxietatea si depresia sunt cele mai frecvente in timpul inactivitatii.

Publicitate

Ce ajuta impotriva depresiei duminicale?

Sfat 1: Expertii recomanda crearea unei liste de sarcini si mutarea lucrurilor pe care altfel le-ati fi facut sambata pentru ziua de duminica. Daca, pe de alta parte, doriti in mod constient sa va concentrati pe relaxarea totala si nu doriti sa faceti nimic duminica, se aplica următoarele: Bucurati-va de televizor, scaldandu-va in mod constient si nu faceti o a doua proiectie, lasati telefonul mobil sa se odihneasca un moment si concentrati-va pe moment.

Sfat 2: Iesiti vineri seara. Atunci corpul tau are doua zile pentru a se regenera. Acesta este si un adevarat plus pentru psihic.

Citeste si articolul :   Managementul stresului - relaxarea mintii si a corpului

Sfat 3: Fie ca aveti o intalnire la pranz cu noul dvs. coleg, o vizita la un muzeu sau planuri sportive dupa munca sau o seara la cinema cu prietenii – planificati saptamana viitoare mai devreme si faceti intalniri frumoase. Daca puteti astepta cu nerabdare evenimente speciale, depresia duminicala nu are nicio sansa.

Sfat 4: faceti usor schimbarea intre o saptamana plina si un weekend gol. Nu trebuie sa-ti organizezi weekendul cu activitati, pentru ca trebuie sa ai timp liber. Dupa o saptamana plina de munca  te poti bucura de placerea de  a nu face nimic! Invata sa te descurci cu timpul liber intr-un mod relaxat, sa ai incredere si sa-ti urmezi capriciile.

O depresie duminicala dispare de obicei repede. Dar daca va simtiti gol si lipsit de pofta de viata pentru o lunga perioada de timp, ar putea exista ceva mai mult in spatele ei.

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.