Studiu! Medicamentele pentru artrita ar putea ajuta la salvarea vietii pacientilor Covid

Cercetatorii au descoperit ca doua medicamente utilizate pentru tratarea artritei reumatoide ar putea ajuta la salvarea vietii unuia din 12 pacienti cu forma severa de Covid. 

NHS va incepe sa utilizeze tocilizumab pentru a trata pacientii cu coronavirus de vineri, au declarat oficialii din domeniul sanatatii dupa ce rezultatele a aproximativ 800 de pacienti au confirmat ca medicamentul aduce beneficii, reducand potential riscul de deces cu 24%.

Un alt medicament impotriva artritei, sarilumab, pare sa faca acelasi lucru, nu numai ca salveaza vieti, ci reduce si timpul petrecut de pacienti la terapie intensiva.

Primele rezultate ale unui studiu international sugereaza ca tocilizumab ar putea imbunatati rezultatele pentru cei cu infectii severe.

Atat tocilizumab, cat si sarilumab sunt cei mai cunoscuti antagonisti ai receptorilor IL-6, care diminueaza efectul proteinelor care pot provoca o reactie excesiva a sistemului imunitar. Forma severa de Covid a fost legata anterior de niveluri periculoase ale inflamatiei in organism.

Citeste si articolul :   Gabriela Firea, infectata cu COVID-19: "In fata bolii, toti suntem egali"

Noile rezultate provin dintr-un studiu clinic cunoscut sub numele de Remap-Cap (platforma de adaptare multifactoriala randomizata incorporata pentru pneumonia dobandita in comunitate) care implica peste 3.900 de pacienti cu Covid in 15 tari din intreaga lume.

Ultimul studiu dezvaluie modul in care cercetatorii au randomizat pacientii adulti cu Covid pentru a primi ingrijiri standard sau o perfuzie intravenoasa de tocilizumab sau sarilumab, in ​​termen de 24 de ore  de la internarea la terapie intensiva. Mai putini pacienti au primit sarilumab, deoarece medicamentul a devenit disponibil pentru utilizare mai tarziu decat tocilizumab.

Cercetatorii au monitorizat apoi progresul pacientilor timp de cel putin 21 de zile.

Rezultatele de la 792 de pacienti din sase tari arata ca tocilizumab si sarilumab au redus riscul de deces.

In timp ce mortalitatea celor cu tratament standard a fost de 35,8% (142/397) pentru pacientii carora li s-a administrat tocilizumab a fost de 28,0% (98/350) si 22,2% (10/45) pentru sarilumab. Combinarea rezultatelor pentru cele doua medicamente a dat o mortalitate de 27,3% (108/395) – avand o scadere cu 8,5 puncte procentuale a riscului absolut de deces sau o reducere relativa de 24% – comparativ cu grupul care a avut ingrijiri standard.

Citeste si articolul :   Coronavirus: 7.365 cazuri noi si 161 decese in ultimele 24 de ore in Romania

„Tratati 12 pacienti si salvati o viata”, a spus prof. Anthony Gordon, de la Imperial College London,

Echipa a constatat, de asemenea, ca cei carora li s-a administrat tocilizumab sau sarilumab s-au recuperat mai repede, parasind terapia intensiva cu aproximativ sapte pana la 10 zile mai devreme decat cei care au avut ingrijiri standard.

Dr. Lennie Derde, consultant in terapie intensiva si investigator coordonator european al procesului Remap-Cap, a declarat ca natura  procesului este importanta, avand in vedere impactul mondial al pandemiei.

„Rezultatele sunt aplicabile nu doar in Marea Britanie, ci si in intreaga lume”, a spus medicul.

Directorul adjunct medical pentru Anglia, Prof. Jonathan Van-Tam, a declarat: „Acesta este un pas semnificativ pentru cresterea supravietuirii pacientilor aflati in terapie intensiva cu Covid-19. Datele arata ca tocilizumabul si probabil sarilumabul accelereaza si imbunatatesc sansele de recuperare in terapie intensiva, ceea ce este crucial pentru a ajuta la ameliorarea presiunii asupra terapiei intensive si a spitalelor si pentru salvarea de vieti. ”

Citeste si articolul :   Avem o veste buna din Romania. Numarul persoanelor vindecate creste. Bilantul oficial pentru ziua de 9 aprilie

„Ghidul actualizat va fi emis maine de catre guvern si NHS catre trusturile din Marea Britanie, incurajandu-i sa utilizeze tocilizumab in tratamentul pacientilor cu Covid-19 care sunt internati in unitatile de terapie intensiva, eficace imediat”, a spus acesta.

Autor