Stefan Dascalu, cercetator roman la Oxford, a demontat patru mituri despre vaccinarea cu serul anti-Covid-19.

Stefan Dascalu, un cercetator roman la Oxford, a demontat patru mituri despre vaccinarea cu serul anti-Covid-19.

Timpul scurt in care a fost dezvoltat serul

“Aceasta aparenta graba in devzoltarea unui vaccin nu a fost deloc asa. Nu este atribuita faptului ca s-au sarit sau ca s-au ars etape din dezvoltarea si in special din testarea sigurantei si eficientei unui vaccin, ci simplul fapt ca avem in momentul de fata vaccinuri impotriva virusului Sars-CoV-2 este o dovada a capacitatii intregii omeniri de a raspunde unui astfel de eveniment care a pus in genunchi intreaga populatie a Planetei.

Resursele materiale si umane care au fost implicate in dezvoltarea vaccinului au fost enorme, prin comparatie cu dezvoltarea altor vaccinuri proiectate in zeci de ani. Etapele studiului clinic au fost singurele peste care nu s-a putut sari.

Vaccinurile le avem deja de la inceputul pandemiei. Singurul motiv pentru care a mai durat atat de mult timp pentru a fi implementate, este doar pentru ca au trebuit testate in mod riguros, in special pentru siguranta. S-a demonstrat ca sunt sigure si eficiente impotriva virusului”, a mentionat Stefan Dascalu.

Publicitate

 Vaccinul nu modifica ADN-ul.

“Aceasta este putin spus o eroare stiintifica. Este total fals. Nu se poate intampla asa ceva, pentru ca vaccinul nu contine nimic care ar putea sa influenteze genomul si materialul genetic din interiorul celulelor noastre.

Citeste si articolul :   Ce a facut Ana Maria Margean imediat dupa ce a castigat Romanii au talent!

Vaccinurile pe baza de ARN, care de obicei sunt tinta acestor conspiratii, nu sunt capabile de a face acest lucru, tocmai din motivul ca acest ARN este o informatie codificata pentru acea proteina “spike” din cadrul virusului care este degradata in foarte scurt timp dupa ce este exprimata de celulele noastre. In niciun caz nu are capacitatea de a ne modifica celulele si ADN-ul nostru”, a declarat cercetatorul potrivit Digi24.

Vaccinul nu produce reactii adverse ani de zile

„Reactiile imediate sunt ca la orice medicament sau vaccin. Pot exista in urma administrarii. Sunt absolut normale. Pot fi raportate, sunt mecanisme clare de raportare si este foarte bine. Trebuie sa existe transparenta. Nu este un vaccin miraculos, nu este un tratament care, dintr-un numar foarte mare de oameni, sa nu cauzeze aceste efecte adverse.

Vaccinul care a fost implementat in Romania are reactii adverse mai putine decat alte vaccinuri, care sunt si ele aprobate de multi ani de zile si sunt eficiente. Este totusi un vaccin care nu cauzeaza aceste reactii adverse imediate intr-un procentaj foarte mare la cei care l-au primit. Reactiile adverse sunt foarte usoare. Eventual o durere in zona administrarii, o durere musculara, o durere de cap, eventual o febra. Toate aceste simptome se rezolva in maxim cateva zile.

Cu privire la reactiile alergice care au fost raportate, sunt cazuri mai severe de reactie imediata in urma administrarii vaccinului, dar sunt lucruri normale. In locul unde se administreaza vaccinul, medicii sunt echipati cu mecanisme de interventie, in caz ca apare un efect advers.

Citeste si articolul :   Deputatii si ministrii bulgari isi doneaza salariile catre sistemul public de sanatate. Cati bani se strang

Vaccinurile sunt dezvoltate pe baza unor tehnologii despre care cunoastem destul de bine ce se poate intampla. Nu avem cum sa stim ce efecte ar putea avea in 10 ani de zile, dar stiinta si dovezile ne arata ca nu ne asteptam la astfel de efecte adverse”, a mai spus cercetatorul.

Mitul conform caruia vaccinul nu e eficient pentru ca au existat cateva persoane care dupa ce la o zi sau doua dupa ce au primit prima doza au fost depistate pozitiv cu Sars-CoV-2 este de asemenea demontat.

“Daca persoana a primit vaccinul azi si a doua zi a fost depistata pozitiv cu virusul, asta nu demonstreaza absolut nimic despre eficacitatea vaccinului, pentru ca a se dezvolta o imunitate adaptiva de memorie in urma vaccinarii dureaza in jur de doua saptamani. Pentru a avea un raspuns masurabil care sa poata organismul nostru sa se lupte cu virusul este necesar un anumit interval de timp de cateva saptamani.

Simplul fapt ca o persoana care a doua, a treia zi sau chiar o saptamana dupa este depistata pozitiv, nu releva absolut nimic despre eficacitatea vaccinului.

In schimb, dupa o perioada mai lunga de timp sistemul nostru imunitar isi dezvolta aceasta memorie si chiar si atunci se poate ca in momentul in care persoana intra in contact cu un individ pozitiv, sa capete aceasta infectie.

Citeste si articolul :   Organizatia Mondiala a Sanatatii admite ca 2 milioane de oameni pot deceda de coronavirus, lumea se apropie acum de 1 milion

Este foarte important de precizat conditiile in care se poate intampla. Nu se stie exact daca acesta este cazul. Chiar daca ar fi, tocmai prin acel raspuns imun dobandit in urma vaccinarii, acea infectie nu se va mai manifesta ca infectia in absenta vaccinului.

Individul care a fost vaccinat si a intrat ulterior in contact cu virusul isi va folosi acei anticorpi si acel raspuns al celulelor T pentru a raspunde impotriva virusului si pentru a-l elimina intr-un timp foarte scurt.

Cel mai important lucru de precizat este chiar si in urma administrarii unei singure doze se dezvolta un raspuns imun suficient de competent pentru a preveni cazurile severe.

Daca prin vaccinare reusim sa reducem impactul simptomelor la nivelul unei raceli simple, atunci vaccinul si-a facut treaba”, a mai declarat Dascalu.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.