Stresul mental asupra copiilor

Stresul aspura copiilor in ultima perioada a accentuat calitatea vietii acestora.Iesiri cat mai rare, spatiul locuintei insuficient si fara o structura zilnica: copiii au suferit, se pare, mai mult din cauza restrictiilor cauzate de pandemia coronavirusului decat se presupunea anterior.

Este deosebit de vizibil la copiii din familii defavorizate social, dar, in general, copiii si tinerii par sa sufere mai mult de probleme psihologice si psihosomatice. Vina? Pandemia coronavirus.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Medical Center Hamburg-Eppendorf (UKE) au examinat efectele si consecintele pandemiei coronavirusului asupra sanatatii mintale a copiilor si adolescentilor – iar rezultatele sunt mai clare decat se asteptau.

Cercetatorii au chestionat peste 1.000 de copii si tineri cu varste cuprinse intre 11 si 17 ani si peste 1.500 de parinti – pe teme precum sanatatea mintala, calitatea vietii si comportamentul in materie de sanatate. Au existat si intrebari specifice despre scoala, familie si prieteni. Oamenii de stiinta au comparat rezultatele cu datele colectate anterior din studii la nivel national din vremurile de inainte de criza Corona- virus.

Rezultatele: Riscul de probleme de sanatate mintala a crescut de la aproximativ 18% inainte de pandemie pana la 31% in timpul crizei. Probleme precum hiperactivitatea sau comportamentul anormal si stresul emotional au fost mai frecvente la copii si adolescenti. Mai mult, plangerile psihosomatice au devenit din ce in ce mai vizibile.

71% dintre copii si adolescenti se simt stresati psihologic. Inainte de criza, era putin peste 20%. Mai presus de toate, potrivit cercetatorilor, schimbarile provocate de criza coroanei s-au dovedit a fi foarte dificile pentru copiii parintilor cu calificari educationale scazute sau cu experienta in migratie.

Astfel, studiul a aratat ca provocarile pandemiei si schimbarile asociate in viata sociala reduc calitatea vietii si bunastarea psihologica a copiilor si adolescentilor si cresc riscul de probleme de sanatate mintala.

Se astepta ca bunastarea mentala ss se fi deteriorat in timpul crizei. Cu toate acestea, nu ar trebui sa dramatizam acum pentru ca multi copii si tineri ar avea resursele pentru a se stabiliza. Pentru aceasta este important un climat bun in familii. Astfel, parintii trebuie sa-si ia timp sa vorbeasca si sa faca lucruri impreuna. In acest fel, parintii pot oferi copiilor sentimentele necesare unei cresteri sanatoase.

Citeste si articolul :   Iohannis: Lunile care vor urma nu vor fi deloc usoare

Dar nu numai psihicul sufera, ci si sanatatea generala. Dieta nesanatoasa, mai putin sport, cresterea in greutate sunt mentionate ca puncte, urmate de probleme de adormire, dureri de cap si dureri abdominale. Doua treimi dintre studenti au declarat, de asemenea, ca folosesc smartphone-ul mai des. Smartphone-ul poate juca, de asemenea, un rol major in mentinerea contactelor sociale.

Exista o nevoie urgenta de concepte pentru a sprijini mai bine familiile in faze stresante.

Publicitate

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.