Raportarea testelor rapide pentru COVID-19, obligatorie in Romania incepand din 4 ianuarie

Incepand cu data de 4 ianuarie, raportarea testelor rapide pentru COVID-19 va fi obligatorie in toata Romania. Aceasta decizia a fost luata dupa ce numarul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a scazut brusc in momentul in care testele rapide au fost disponibile in farmacii si online.  In acest context, pe langa testele PCR, cabinetele si clinicile medicale, spitalele, dar si medicii de familie vor fi obligati sa raporteze rezultatele testelor rapide.

Decizia intra in vigoare incepand de luni, 4 ianuarie 2021. Astfel, in comunicarile bilantului zilnic ar urma sa se vada si aceste rezultate, ale testelor rapide antigen. Hotararea vine dupa ce, in ultima perioada, numarul testarilor PCR a scazut foarte mult.

In ce priveste precizia testelor rapide, parerile sunt impartite: in timp ce unii medici spun ca precizia lor este de peste 90%, altii spun ca ar fi mai mult de 50%.

Ministrul Sanatatii a decis

Vlad Voiculescu, noul ministrul al Sanatatii, a confirmat ca din data de 4 ianuarie rezultatele testelor antigen vor fi raportate obligatoriu de toata lumea, acest lucru insemnand spitale, medici de familie si laboratoare medicale.

Astfel, in raportarea zilnica facuta de Grupul de Comunicare Strategica vor aparea si rezultatele acestor teste rapide.

Citeste si articolul :   Bilant coronavirus. Peste 5.000 de cazuri noi si 300 de decese, in ultimele 24 de ore

Ce recomanda medicii

In ultimele saptamani, testele PCR erau tot mai putine, iar testele rapide au fost interzise din farmacii. Cu toate acestea, ele se gasesc de vanzare on-line.

Medicii le recomanda celor care folosesc aceste teste rapide comandate pe internet sa fie foarte atenti cum isi recolteaza probele.

In luna decembrie, medicul Adina Alberts a spus de ce numarul de infectari a scazut semnificativ in Romania. Se pare ca de vina ar fi testele antigen rapide, pe care tot mai multi romani le cumpara si care nu se raporteaza nicaieri.

Autor