Raed Arafat, anunt despre vaccinarea populatiei: “Cel care se vaccineaza in primul rand se protejeaza pe el”

Raed Arafat, a precizat ca cei care nu se vor vaccina isi asuma riscul de a face o forma grava a bolii si chiar sa isi piarda viata.

Seful DSU a declarat ca in tara noastra nu se va face discriminare intre cei vaccinati si cei nevaccinati. Arafat mentioneaza ca persoanele care nu se vaccineaza isi asuma riscul de a fi expus la o forma grava a bolii, dar este decizia fiecaruia dintre noi. Aceasta decizie trebuie sa ne-o asumam.

„Nu, nu s-au prevazut astfel de masuri in Romania. Alte tari au inteles sau incearca sa implementeze astfel de masuri. In Romania nu s-a discutat de asa ceva, nu prevedem asa ceva sa segregam sau sa diferentiem vaccinat fata de nevaccinat. In final, cel care se vaccineaza in primul rand se protejeaza pe el si, bineinteles, la un numar mai mare de vaccinati, protejam si pe cei din jur. Cel care nu se vaccineaza isi asuma clar ca, la un anumit moment, el va fi intr-un risc mult mai mare, supus unui risc mult mai mare decat cel care s-a vaccinat. Deci cel care nu se vaccineaza accepta faptul ca, prin faptul ca nu s-a vaccinat, el este expus mai mult sa faca boala in forma ei grava, sa ajunga la spital, sa ajunga la terapie intensiva si, cine stie, poate chiar sa ramana cu sechele sau, Doamne fereste, sa isi piarda viata”, a declarat Arafat.

Vom raspunde intrebarilor celor care au dubii in privinta vaccinarii

Potrivit datelor barometrului IMAS la comanda Europa FM, publicat in 30 decembrie, 51% dintre romani cred putin sau foarte putin in eficienta acestui vaccin anti-COVID si cam tot jumatate dintre ei sunt si dispusi sa se vaccineze. Seful DSU a declarat ca se va incerca sa se raspunda clar la intrebarile si nelamuririle acestora.

„Eu sunt convins ca multi o sa-si schimbe parere, o sa vada ca e un lucru care se face in toata lumea, se vaccineaza si persoane extrem, de cum sa spun, importante pe plan european. Deci cei care recomanda vaccinarea nu stau si spun: „voi vaccinati-va si noi stam si nu ne vaccinam”. Si se vaccineaza: presedinti de stat, prim-ministri, ministri, personalitati din viata publica care se vaccineaza in foarte multe tari.

Citeste si articolul :   Crestere uriasa a numarului de cazuri. Anuntul oficial al autoritatilor

Eu sunt convins ca pe parcursul timpului multi dintre cei care spun ca „eu am dubii”, o sa mearga sa se vaccineze, adica e clar ca unii mai au intrebari. Se va incerca sa se raspunda la aceste intrebari transparent, amanuntit, asa cum vor ei, orice intrebare sa primeasca raspuns, Comitetul de vaccinare lucreaza pe acest aspect, insa clar ca o parte isi vor schimba parerea dupa o perioada, dupa ce vad ca in final merg lucrurile in mod normal”, a mai spus seful DSU.

„Le spun un singur lucru simplu”

„Le spun un singur lucru simplu: eu o sa ma vaccinez si eu am decis sa ma vaccinez clar. Oricum si vaccinul de gripa sezoniera il fac anual. Asta inseamna ca pentru mine ca persoana consider ca acest lucru este bun. De aici eu vin si sfatuiesc si persoanele respective sa se vaccineze, pentru ca este bine pentru sanatatea lor si pentru a se proteja si, in viitor, pentru a proteja si ceilalti din jurul lor. Deci eu nu pot sa vin sa sfatuiesc pe cineva sa faca ceva care eu nu l-as face.

Citeste si articolul :   Raed Arafat: Va trebui sa invatam sa traim cu virusul

Eu cand o sa-mi ajunga randul, o sa ma vaccinez, o sa ma vaccinez public ca sa vada lumea ca ce am zis am facut si sfatul meu catre toti este: unu – sa nu asculte dezinformarile si manipularile care circula peste tot la anumite emisiuni si la anumite conturi de socializare, de media.

Deci sa se gandeasca pentru interesul lor si al familiilor lor si al celor apropiati. Va trebui sa se vaccineze, va trebui sa sfatuiasca apropiatii lor sa se vaccineze. Astazi am avut o videoconferinta, la care a participat si ministrul sanatatii si mai multi colegi, sa ne consultam cu colegii din Israel, pe modul in care lucreaza si pe modul in care fac aceasta campanie de vaccinare si sa stiti ca si discutia asta a fost clar ca si la ei au fost cu oameni care sunt reticenti, dar exemplul celui care recomanda vaccinarea sa se si vaccineze in fata lor, ajuta la atragerea celor care pana acum au reticenta si trebuie clar sa lasam la o parte toate sursele neoficiale, sursele nedocumentate, sursele care nu vin cu argumente stiintifice impotriva vaccinului”, a punctat Arafat.

Citeste si articolul :   Diana Sosoaca s-a dezlantuit: „Este obligatoriu sa iesiti in strada, solicit exhumarea tuturor mortilor de covid"

Ce trebuie sa faca cei care se testeaza acasa

„Trebuie sa intelegem ca un bolnav care are nevoie de terapie intensiva sau are nevoie de oxigen nu sta acasa si acel lucru nu are nicio legatura cu testarea. Daca erau mai multe cazuri grave, indiferent de testare, aceste cazuri ajungeau la spital. Daca erau mai multe cazuri care aveau nevoie de oxigen si spitalizare, indiferent de numarul testelor, ei ajungeau la spital si exercitau aceasta presiune asupra sistemului sanitar.

Pe de alta parte, stim ca unii se testeaza singuri, auzim din ce in ce mai mult despre pacienti care se trateaza singuri. Sfatuim total impotriva acestui lucru. Daca va testati singuri, intelegem. Daca e pozitiv, anuntati imediat. Nu tineti rezultatul pana vedeti ca nu mai puteti si atunci anuntati. Daca este test pozitiv, trebuie anuntat imediat medicul de familie si DSP-ul ca sa intre persoana respectiva in procedura pentru boala aceasta si pentru evaluare”, a mai spus seful DSU.

Autor