5 adevaruri despre protejarea ochilor

Dintre cele cinci simturi, pe care ti-e mai frica sa nu le pierzi? Daca esti ca majoritatea oamenilor, raspunsul tau este abilitatea ta de a vedea. Deoarece vederea noastra este atat de pretioasa, nu este de mirare ca abunda mituri despre sanatatea ochilor tai, ce ne poate deteriora ochii si ce ii poate proteja.

Aici, dezvaluim cinci mituri comune – si va spunem cum sa va pastrati cu adevarat ochii sanatosi.

1.

Mit: Efectuarea de exercitii oculare va intarzia necesitatea ochelarilor.

Publicitate

Fapt: exercitiile pentru ochi nu vor imbunatati sau conserva vederea, nu va vor ajuta sanatatea ochilor si nu vor reduce nevoia de ochelari. Viziunea tadepinde de multi factori, inclusiv de forma globului ocular si de sanatatea tesuturilor oculare, care nu pot fi modificate semnificativ cu exercitiile oculare.

2.

Mit: Citirea in lumina slaba va va agrava vederea.

Fapt: iluminarea slaba nu va va afecta vederea sau sanatatea ochilor. Cu toate acestea, va va obosi ochii mai repede. Cel mai bun mod de a poziționa o lumina de citire este sa lumineze direct pe pagina, nu peste umar. O lampa de birou cu o nuanta opaca indreptata direct catre materialul de lectura este ideala.

Citeste si articolul :   Ce se intampla cu corpul daca mananci struguri in fiecare zi?

3.

Mitul: Morcovii sunt cea mai buna mancare pentru ochi.

Fapt: Morcovii, care contin vitamina A, sunt intr-adevar buni pentru ochi. Dar fructele proaspete si legumele cu frunze verzi inchise, care contin mai multe vitamine antioxidante precum C si E, sunt si mai bune pentru sanatatea ochilor.

Antioxidantii pot chiar ajuta la protejarea ochilor impotriva cataractei si degenerescentei maculare legate de varsta. Doar nu va asteptati sa previna sau sa corecteze problemele de baza de vedere, cum ar fi miopia sau hipermetropia.

4.

Mit: Cel mai bine este sa nu purtati tot timpul ochelari sau lentile de contact. A lua o pauza de la ei permite ochilor sa se odihneasca.

Fapt: Daca aveti nevoie de ochelari sau contacte pentru distanta sau citire, folositi-le. Daca nu purtati ochelarii, va veti incorda ochii si ii veti obosi in loc sa ii odihniti. Cu toate acestea, nu va va agrava vederea sau nu va duce la boli oculare.

Citeste si articolul :   5 moduri catre un stil de viata sanatos pentru copiii nostri

5.

Mitul: a te uita la ecranul computerului toata ziua este rau pentru ochi.

Fapt: utilizarea unui computer nu va afecteaza sanatatea ochilor. Cu toate acestea, privirea la ecranul computerului toata ziua poate contribui la obosirea ochilor.

Persoanele care se uita la ecranul computerului pentru perioade lungi de timp tind sa nu clipeasca atat de des ca de obicei, ceea ce poate face ochii sa se simta uscai si inconfortabili.

Pentru a preveni oboseala ochilor, reglati iluminarea astfel incat sa nu creeze o stralucire sau o reflexie aspra pe ecran, odihniti-va scurt ochii la fiecare 20 de minute si faceti un efort constient de a clipi regulat, astfel incat ochii sa ramana bine lubrifiati.

Publicitate

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.