Cele mai mortale plante din lume

Pot parea suficient de inofensive, dar plantele pot adaposti unele dintre cele mai letale otravuri cunoscute. De la moartea lui Socrate prin ciclu otravitor pană la ingestia accidentala de umbra de noapte mortala de catre copii, plantele otravitoare au fost responsabile pentru decesele umane de-a lungul istoriei. Cunoasteti unele dintre cele mai infame plante si otravurile lor cu aceasta lista macabra.

Cicuta de apa (Cicuta maculate)

In stransa legatura cu cicuta otravitoare (planta care l-a ucis pe Socrate), cucuta de apa a fost considerata „cea mai violenta planta toxica”. O floare salbatica mare din familia morcovului, cucuta de apa seamana cu dantela reginei Anne si este uneori confundata cu pastarnac sau telina comestibila.

Cu toate acestea, cucuta de apa este infuzata cu cicutoxina mortala, in special in radacinile sale, si va genera rapid simptome potential fatale la oricine nefericit sa o manance. Convulsiile dureroase, crampele abdominale, greata si moartea sunt frecvente, iar cei care supravietuiesc sunt adesea afectati de amnezie sau tremuraturi de durata.

Umbra mortala (Atropa belladonna)

Potrivit legendei, soldatii lui Macbeth au otravit danezii invadatori cu vin facut din fructul dulce al mortii de noapte.

Intr-adevar, dulceata fructelor de padure este cea care ii atrage adesea pe copii si pe adultii fara voie sa consume aceasta planta letala.

Nascut in zone impadurite sau deseuri din Eurasia centrala si de sud, noptiera mortala are frunze verzi plictisitoare si fructe de padure negre stralucitoare de dimensiunile cireselor. Umbra mortala contine atropina si scopolamina in tulpini, frunze, fructe de padure si radacini si provoaca paralizie in muschii involuntari ai corpului, inclusiv inima. Chiar si contactul fizic cu frunzele poate provoca iritatii ale pielii.

Fasole de ricin (Ricinus communis)

Cultivata pe scara larga ca ornament, bobul de ricin este o planta atractiva originara din Africa. In timp ce semintele procesate sunt sursa uleiului de ricin, ele contin in mod natural otravina ricina si sunt mortale in cantitati mici.

Citeste si articolul :   Cum se pot falsifica condimentele cu seminte de la alte plante

Este nevoie doar de una sau doua seminte pentru a ucide un copil si pana la opt pentru a ucide un adult.

Ricina actioneaza prin inhibarea sintezei proteinelor in celule si poate provoca varsaturi severe, diaree, convulsii si chiar moarte.

Otrava a fost folosita in 1978 pentru asasinarea lui Georgi Markov, un jurnalist care s-a pronuntat impotriva guvernului bulgar si a fost trimis prin posta mai multor politicieni americani in incercari esuate de terorism. Cele mai multe decese sunt rezultatul ingestiei accidentale de catre copii si animale de companie.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.