Ce este pulsul si cum il verific

„Puls” este unul dintre cei mai cunoscuti termeni medicali. Este larg cunoscut ca o masura a batailor inimii.

Pulsul este o masura cruciala a ritmului cardiac. Un puls extrem de lent combinat cu ameteli poate indica soc si poate ajuta la identificarea sangerarilor interne.

Un puls prea rapid, pe de alta parte, indica tensiune arteriala crescuta si probleme cardiovasculare.

Cu practica, este usor sa va luati propriul puls si pe cel al altor persoane.

Publicitate

Dar care este pulsul, de ce este important si care este cel mai bun mod de a gasi si masura pulsul? Acest articol ofera indrumari simple.

Gasirea pulsului

Arterele se apropie de suprafața pielii la incheietura mainii si gatului, facand pulsul deosebit de usor de găsit în aceste puncte.

Iată pasii simpli necesari pentru a lua un puls la incheietura mainii. Acest lucru este cunoscut sub numele de puls radial:

Intoarceți o mana, astfel ancat sa fie cu palma in sus.

Citeste si articolul :   Atac de cord din cauza stresului, uite ce se intampla atunci cand emotiile ataca inima

Folositi cealalta mana pentru a plasa usor doua varfuri ale degetelor in canelura de pe antebrat, in jos de la pliul incheieturii mainii si la aproximativ un centimetru de la baza degetului mare.

Cand pozitia este corecta, ar trebui sa simtiti pulsul batailor inimii.

Pulsul poate fi gasit si pe gat folosind doua degete in mod similar. Apasati usor in canelura moale de pe fiecare parte a traheei.

Acesta este pulsul care trece prin una dintre arterele carotide. Acestea sunt principalele artere care merg de la inima la cap.

Ce este pulsul?

Pulsul este expansiunea arterelor. Aceasta expansiune este cauzata de o crestere a tensiunii arteriale care împinge peretii elastici ai arterelor de fiecare data cand bate inima.

Aceste expansiuni cresc si scad in timp cu inima, pe masură ce pompeaza sangele si apoi se odihneste in timp ce se umple. Pulsatiile sunt resimtite in anumite puncte ale corpului, unde arterele mai mari se apropie de piele.

Citeste si articolul :   Vinul rosu versus vinul alb – care este mai sanatos

Inregistrarea pulsului

Odata ce pulsul a fost gasit urmand pașii de mai sus, tineti-va nemiscat si efectuati urmatorii pasi: Folositi un ceas cu a doua mana. Pe parcursul unui minut sau 30 de secunde, numarati numarul de batai resimtite. Numarul de impulsuri pe un minut este masurarea standard a ritmului cardiac.

Acest lucru poate fi calculat si prin dublarea numarului de impulsuri resimtite timp de 30 de secunde. Pulsul trebuie sa fie intre 60 și 100 bpm.

Citiri normale

Inima ar trebui să bata constant, cu un decalaj regulat intre fiecare contractie, astfel inct pulsul sa fie, de asemenea, constant.

De regula, adultii vor avea o frecventa cardiaca in repaus de 60 pana la 100 de batai pe minut (bpm).

In general, persoanele cu o stare fizica mai buna vor avea ritm cardiac mai lent. Sportivii, de exemplu, pot avea o frecventa cardiaca in repaus de doar 40 pana la 60 bpm.

Cu toate acestea, este normal ca ritmul cardiac să varieze ca raspuns la miscare, activitate, exercitiu, anxietate, emotie si frica.

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.