Marea Britanie nu mai face parte din UE. Conditii noi de munca, studii, calatorie, de la 1 ianuarie

Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord a iesit oficial din Uniunea Europeana dupa incheierea perioadei de tranzitie de 11 luni, joi la miezul noptii la Bruxelles, 23:00 la Londra.

Dupa 48 de ani de apartenenta la UE, Regatul Unit a devenit tara terta. In acest context vor interveni schimbari legate de calatorie, munca, studiu, comert si alte domenii in relatiile cu tarile membre ale Uniunii Europene..

Londra a parasit oficial Uniunea Europeana la 31 ianuarie. In perioada de tranzitie care a urmat Regatul Unit a continuat sa aplice regulile blocului comunitar, dar fara sa participe la procesul decizional al UE, timp in care Londra si Bruxellesul au negociat relatia lor viitoare.

Incepand cu ora 23:00 GMT din ziua de 31 decembrie, pe piata unica europeana si uniunea vamala, nu vor fi impuse tarife asupra circulatiei marfurilor originare din UE sau Regatul Unit, aminteste Agerpres.

Astfel acordul de retragere a Marii Britanii din UE a intrat in vigoare pe 1 februarie 2020. Acordul comercial post-brexit a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2021, de cand Regatul Unit este stat tert pentru tarile din Blocul Comunitar.

Citeste si articolul :   Schimbare in campania de vaccinare. Anuntul MApN

Deci, de la 1 ianuarie intra in vigoare noi conditii de calatorie, studii, munca si afaceri pentru cetatenii Uniunii Europene, implicit pentru romani, in relatia cu Marea Britanie.

Libera circulatie a marfurilor si a cetatenilor nu va mai functiona

Romanii vor putea calatori in Marea Britanie doar in baza cartii de identitate pana pe 30 septembrie 2021. Dupa aceasta data, este obligatoriu pasaportul.

Romanii vor putea petrece pana la 6 luni pe an in Marea Britanie in calitate de turisti, insa cei care vor sa munceasca sau sa studieze in acea perioada vor avea nevoie de viza.

De la 1 ianuarie 2021, romanii care vor dori sa munceasca sau sa studieze mai mult de 6 luni in Regatul Unit au nevoie de viza.

Persoanele care poseda un pasaport biometric vor putea completa cererea de viza, inclusiv confirmarea indentitatii, folosind o aplicatie mobila. Solicitarile nu vor putea fi facute in baza cartii de identitate.

Romanii care nu au un pasaport electronic trebuie sa depuna documentele personal la Centrul de Vize pentru Regatul Unit din Bucuresti.

Citeste si articolul :   Alocatiile nu se dubleaza de la 1 august. Cat primesc copiii

Din punctul de vedere al controalelor vamale pentru vizitatorii europeni, inclusiv romani, care se deplaseaza in Regatul Unit, cel putin pana la 1 iulie 2021 nu vor exista schimbari.

De la 1 ianuarie 2021, Regatul Unit va implementa un nou sistem de imigratie bazat pe puncte (PBS – Point-based immigration system) care se aplica cetatenilor europeni, implicit romanilor.

Vor fi necesare autorizatii suplimentare pentru marfuri. Conform acordului post-Brexit, nu vor exista tarife si nici cote.

Marfurile vor trece prin granita dintre Uniunea Europeana si Regat reprezentata de Franta, Olanda, Belgia si Spania. In Romania exista aproximativ 4.900 de operatori economici care fac schimburi comerciale cu Marea Britanie.

Guvernul roman a lansat platforma www.brexit.gov.ro, cu informatii structurate pe cinci categorii: mediul de afaceri, transport, mobilitate, reglementari vamale, justitie.

Asigurarea auto este obligatorie pe teritoriul Regatului Unit. Incepand cu data de 1 ianuarie 2021 este necesara prezentarea dovezii asigurarii.

Autor