Rominia a avut, alaturi de Portugalia, cea mai mare crestere a comertului din Uniunea Europeana

Romania si Portugalia au avut, cu 3,9%, cea mai mare crestere a cifrei de afaceri din comert din UE, in iulie, in comparatie cu luna precedenta, conform Eurostat.

In iulie 2020, o luna marcata de o oarecare relaxare a masurilor de izolare COVID-19 in multe state membre, volumul ajustat sezonier al comertului cu amanuntul a scazut cu 1,3% in zona euro si cu 0,8% in UE, comparativ cu iunie 2020, conform Eurostat, biroul statistic al Uniunii Europene. Volumul comertului cu amanuntul a crescut cu 5,3% in zona euro si cu 5,1% in UE.

In iulie 2020, comparativ cu iulie 2019, indicele de vanzari cu amanuntul ajustat calendaristic a crescut cu 0,4% in zona euro si cu 0,7% in UE.

In zona euro in iulie 2020, comparativ cu iunie 2020, volumul comertului cu amanuntul a scazut cu 2,9% pentru produsele nealimentare, au ramas neschimbate pentru alimente, bauturi si tutun si au crescut cu 4,3% pentru carburantii auto. In UE, volumul comertului cu amanuntul a scazut cu 2,3% pentru produsele nealimentare, a crescut cu 0,1% pentru produsele alimentare, bauturi si tutun si cu 4,6% pentru combustibilii auto.

Citeste si articolul   Veste proasta, din pacate. Este vorba despre Anghel Iordanescu

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari scaderi ale volumului total al comertului cu amanuntul au fost inregistrat in Belgia (-5,1%), Finlanda (-2,0%) si Estonia (-1,5%). Cele mai mari cresteri au fost observate in Portugalia si Romania (ambele + 3,9%), precum si Malta (+ 3,2%).

In zona euro in iulie 2020, comparativ cu iulie 2019, volumul comertului cu amanuntul a crescut cu 1,5% pentru produsele alimentare, bauturi si tutun si cu 0,5% pentru produsele nealimentare, in timp ce combustibilii auto au scazut cu 10,8%.

In UE, volumul comertului cu amanuntul a crescut cu 1,5% pentru produsele nealimentare si cu 1,1% pentru alimente, bauturi si tutun, in timp ce combustibilii auto au scazut cu 9,6%.

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari cresteri anuale ale volumului total al comertului cu amanuntul au fost inregistrate in Irlanda (+ 9,1%), Lituania (+ 6,8%) si Olanda (+ 6,0%). Cele mai mari scaderi au fost observat in Bulgaria (-17,5%), Malta (-8,1%) si Luxemburg (-6,1%).

Citeste si articolul   ULTIMA ORA: Unchiul Alexandrei: „Informarea ministerului justiţiei către familia mea nu mă face să cred deloc că Alexandra a fost arsă acolo şi toate balivernele. Avem de-a face cu o caracatiţa cu mulţi golani”