Rominia a avut, alaturi de Portugalia, cea mai mare crestere a comertului din Uniunea Europeana

Romania si Portugalia au avut, cu 3,9%, cea mai mare crestere a cifrei de afaceri din comert din UE, in iulie, in comparatie cu luna precedenta, conform Eurostat.

In iulie 2020, o luna marcata de o oarecare relaxare a masurilor de izolare COVID-19 in multe state membre, volumul ajustat sezonier al comertului cu amanuntul a scazut cu 1,3% in zona euro si cu 0,8% in UE, comparativ cu iunie 2020, conform Eurostat, biroul statistic al Uniunii Europene. Volumul comertului cu amanuntul a crescut cu 5,3% in zona euro si cu 5,1% in UE.

In iulie 2020, comparativ cu iulie 2019, indicele de vanzari cu amanuntul ajustat calendaristic a crescut cu 0,4% in zona euro si cu 0,7% in UE.

In zona euro in iulie 2020, comparativ cu iunie 2020, volumul comertului cu amanuntul a scazut cu 2,9% pentru produsele nealimentare, au ramas neschimbate pentru alimente, bauturi si tutun si au crescut cu 4,3% pentru carburantii auto. In UE, volumul comertului cu amanuntul a scazut cu 2,3% pentru produsele nealimentare, a crescut cu 0,1% pentru produsele alimentare, bauturi si tutun si cu 4,6% pentru combustibilii auto.

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari scaderi ale volumului total al comertului cu amanuntul au fost inregistrat in Belgia (-5,1%), Finlanda (-2,0%) si Estonia (-1,5%). Cele mai mari cresteri au fost observate in Portugalia si Romania (ambele + 3,9%), precum si Malta (+ 3,2%).

In zona euro in iulie 2020, comparativ cu iulie 2019, volumul comertului cu amanuntul a crescut cu 1,5% pentru produsele alimentare, bauturi si tutun si cu 0,5% pentru produsele nealimentare, in timp ce combustibilii auto au scazut cu 10,8%.

In UE, volumul comertului cu amanuntul a crescut cu 1,5% pentru produsele nealimentare si cu 1,1% pentru alimente, bauturi si tutun, in timp ce combustibilii auto au scazut cu 9,6%.

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari cresteri anuale ale volumului total al comertului cu amanuntul au fost inregistrate in Irlanda (+ 9,1%), Lituania (+ 6,8%) si Olanda (+ 6,0%). Cele mai mari scaderi au fost observat in Bulgaria (-17,5%), Malta (-8,1%) si Luxemburg (-6,1%).

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.