Alimentele bogate in calorii scad imunitatea

O dieta echilibrata reduce riscul de deficiente nutritionale in organism, ceea ce creeaza premisele unei scaderi a imunitatii.

Anumite alimente au o relatie speciala cu sistemul nostru imunitar. Acestea sunt alimente proteice bogate in vitamine si minerale. Vitamina C, vitaminele B si anumite minerale precum zincul si magneziul sunt implicate in functionarea sistemului imunitar.

Mentinerea unei greutati optime si sanatoase este baza unei bune imunitati. Atat subponderalitatea, cat si supraponderalitatea si obezitatea slabesc sistemul imunitar.

Oamenii obezi sunt mai predispusi sa sufere de probleme respiratorii si prezinta un risc mai mare de infectii in timpul interventiei chirurgicale. S-a demonstrat ca obezitatea scade raspunsul atat al limfocitelor T, cat si al limfocitelor B.

Publicitate

Trebuie luate masuri atunci cand o persoana este supraponderala, dar dietele foarte restrictive nu sunt adecvate. Deficienta energetica a proteinelor perturba majoritatea mecanismelor de aparare, chiar daca este usoara. Are un efect special asupra limfocitelor T, ceea ce duce la scaderea numarului acestora.

Citeste si articolul :   Mihaela Bilic: Pune-i copilului o felie de paine cu unt si gem, nu un bol cu cereale

Mananca mai multe fructe si legume, de preferinta de sezon.

Publicitate

S-a dovedit ca sistemul imunitar este influentat de aportul de energie din nivelurile de alimente si grasimi. Consumul ridicat de energie interfereaza cu raspunsul limfocitelor, celule importante de aparare ale sistemului imunitar.

Pe de alta parte, continutul ridicat de grasimi din alimente suprima functia altor celule imune majore – celulele T si celulele ucigase naturale. S-a constatat ca capacitatea celulelor ucigase imune creste atunci cand aportul de grasime este redus de la 32% din valoarea energetica a unui aliment la 22%.

Nu conteaza doar cantitatea, ci si tipul de grasime. Acizii grasi polinesaturati n-6 continuti in uleiul de floarea-soarelui stimuleaza productia de citokine – substante eliberate de macrofage si alte celule imune ca raspuns la infectii virale sau bacteriene. Desi citokinele sunt importante pentru functionarea normala a sistemului imunitar, ele joaca un rol nociv important in inflamatie atunci cand sunt produse in cantitati mari. Cu toate acestea, uleiul de peste este bogat in acizi grasi omega-3 cu lant lung, care inhiba eliberarea citokinelor si le reduc efectele inflamatorii.

Autor