Esti timid sau introvertit – stiinta spune ca aceasta este diferenta dintre ele

Timiditatea si introversiunea au fost confundate de mult timp. Unii oameni care sunt introvertiti nu le place sa fie numiti timizi si invers.

Cu toate acestea, multi psihologi sustin ca exista o diferenta majora si convingatoare intre cele doua.

Deci, care este diferenta? Are legatura cu alegerea.

Exista de fapt patru tipuri diferite de timiditate. In timp ce multi oameni spun ca sunt timizi, aceasta este doar o problema daca acea persoana are, de asemenea, o mare nevoie de socializare. Conform cercetarilor, cele patru sub-categorii de timiditate sunt:

Publicitate

Timid-Sigur:

Au o anumita anxietate sociala, dar nu au nevoie de multa interactiune sociala.

Timid-Retras:

Acesti indivizi sunt mai anxiosi in legatura cu interactiunea sociala. Se ingrijoreaza intens cu privire la respingere, judecata. Acest tip este predispus la singuratate.

Timid-Dependent:

Acest grup vrea sa fie atat de mult cu altii, incat sa compenseze excesiv. Sunt acomodativi si modesti, rareori isi propun propriile nevoi. Au un profil de adaptare sociala pe termen scurt mai bun, dar pe termen lung.

Timid-Conflict: Acesti oameni au o mare nevoie de contact social, dar sunt, de asemenea, anxiosi in legatura cu acest lucru; ei fac un lucru de abordare-evitare. Ei experimenteaza, de asemenea, „anxietate anticipativa” sau frica / anxietatea de a iesi afara stiind ca va avea loc contactul social (adica anxietatea inainte chiar de a incepe socializarea).

Citeste si articolul :   Cum ne afecteaza ora nasterii vietile

Deci, care este principala diferenta intre timiditate si introversiune? Practic, este daca puteti alege sa fiti social (fara anxietate).

Introvertitii pot alege să fie sociali si sa interacționeze cu ceilalti; de multe ori pur si simplu nu vor.

Oamenii timizi – in functie de nivelul de timiditate – nu pot face aceeasi alegere fara un cost ridicat. Pentru ei, o petrecere nu este doar o pierdere de timp (asa cum poate fi si pentru un introvertit); este o lupta.

Cu alte cuvinte, un introvertit poate sari peste o petrecere si sa citeasca o carte, dar nu pentru ca se teme de socializare; pur si simplu nu vor sa se ocupe de oameni. O persoana timida ar putea sa vrea sa aiba de-a face cu oameni, dar sa traiasca atat de multa anxietate incat nu merge deloc la petrecere sau merge, dar nu vorbeste cu nimeni de teama.

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.