Rusinea iti poate distruge viata ta si a celor din jur. Ce trebuie sa faci

Acest articol examineaza efectele moderate ale orientarii culturale auto interpretative si personale asupra relatiilor dintre sentimentele de vinovatie si rusine precum si cautarea de solutii in vederea remedieri lor.

Rusinea este o emotie dureroasa asociata cu o serie de rezultate slabe asupra sanatatii, totusi este putin studiata. Rusinea a fost tratata intr-o varietate de contexte de sanatate comportamentala. Cele mai frecvente studii despre acest subiect au aparut in contextul articolelor despre terapia cognitiva comportamentala si atentie.

Unii experti spun ca rusinea poate juca un rol major intr-o serie de probleme personale si sociale, de la tulburari alimentare pana la furie. Atacarea, judecarea altor persoane serveste adesea pentru a renega ceea ce simte omul rusinos. Pentru a scapa de efectele de auto diminuare ale rusinii, exprimand dispret fata de o alta persoana sau rusinandu-le, redistribuie propria rusine in cealalta. Un barbat care anticipa ca va fi judecat ca fiind inadecvat, de exemplu, ar manipula stima de sine a partenerului sau, denigrand-o.

Cand aceasta din urma cedeaza, ajunge sa aiba nevoie de aprobarea lui, el devenind atunci mai increzator, precum si in stare sa o invinovateasca pentru orice esec din partea lui. Relocarea propriei rusini intr-o alta persoana este o manevra tipica de auto-protectie in randul narcisistilor, deoarece la baza narcisismului se afla o rusine interiorizata insuportabila careia i se refuza constiinta. Avand nevoie sa ascunda un simt devalorizat al sinelui, narcisistii pot aparea grandiosi sau indreptatiti si pot provoca invidie oamenilor din jurul lor.

Multe cercetari au indicat si rolul cheie al rusinii in functionarea narcisista patologica. Trasaturile narcisismului vulnerabil zilnic, precum si trasaturile nevrotice, au fost asociate cu stresul social si volumul de munca, si astfel cu un nivel ridicat de rusine.

Aceasta emotie puternica isi are radacinile in copilarie. Persoana in cauza trebuie sa-si vindece rusinea pentru a nu propaga aceasta suferinta mai departe.

Ca si caracteristici comune ale adultilor care au fost rusinati in copilarie pot fi enumerate:

⦁ Suferi timiditate extrema, jena si sentimente de a fi inferior celorlalti. Nu crezi ca faci greseli, crezi ca esti o greseala.

⦁ Reactionezi la sentimentele de neputinta sau vulnerabilitate ocolind raspunsurile productive si mergand direct la furie.

⦁ Te simti controlat din exterior si din interior. Simti ca expresia ta normala a emotiei spontane este blocata.

⦁ Suferiti de vina debilitanta; iti ceri scuze constant.

Publicitate

⦁ Ai putin simt al limitelor emotionale. Pe de o parte, te simti incalcat in mod constant de catre ceilalti; pe de alta parte, de multe ori construiti limite false.

⦁ Ii invinovatesti pe altii pentru neajunsurile tale si nu te simti responsabil pentru felul in care te simti sau ce faci.

Citeste si articolul :   7 lucruri pe care barbatii maturi nu le fac niciodata

⦁ Ai anxietate si frica extrema de a te afla intr-o situatie in care nu stii regulile sau asteptarile.

⦁ Va angajati in mod constant in vorbire de sine negativa, inclusiv intrebarea constanta a actiunilor sau cuvintelor din trecut, percepand ca ceilalti reactioneaza negativ fata de dvs.

⦁ Manifestati comportamente de autosabotare, cum ar fi evitarea unor situatii noi, reticenta de a intalni oameni si reticenta de a face schimbari intr-o situatie proasta de munca („Nu voi mai putea obtine un alt loc de munca ”sau„ Nu stiu cum sa fac altceva ”),de teama ca vei da gres, incat nici macar nu incerci.

⦁ Pastrezi asteptari extrem de mari fata de tine si de ceilalti, inclusiv tendinta de a fi perfectionist.

⦁ Ati devenit un muncitor sau un suprasolicitat pentru a va dovedi adecvarea fata de dvs. si de ceilalti.

Din pacate, rusinea este o epidemie nerostita, find secretul din spatele multor forme de comportament toxic. Este adesea confundata cu vinovatia – o emotie pe care am putea-o experimenta ca rezultat al unei actiuni gresite despre care ne-am putea simti remuscati si am dori sa reparam. In momentul in care vom avea dorinta de a recunoaste vinovatia sau de a vorbi cu altii despre o situatie care ne-a lasat cu sentimente de vinovatie, este mult mai putin probabil sa traim  rusinea.

Citeste si articolul :   Cum sa ne pastram calmul:sfaturi utile

Aceasta va fi simtita numai atunci cand anticipam ca suntem priviti ca lipsiti de intelect, sau judecati in legatura cu infatisarea sau abilitatile noastre.
Dar rusinea poate fi redusa in diferite populatii, contexte si culturi.

Cheia succesului pentru a face fata unei frici coplesitoare de a fi jenat sau umilit in public poate fi in perspectiva pe care o luati, sugereaza noul studiu. A fi deschis compasiunii de sine implica recunoasterea si acceptarea activa a durerilor provocate de ranile tale din trecut – cele care pot contribui la tendinta spre rusine. De multe ori, este nevoie sa faci pace cu o versiune anterioara a ta. Depasirea paraliziei rusinii toxice favorizeaza autoafirmarea si exprimarea. Ambele ne imbunatatesc capacitatea de a fi mai pe deplin prezenti cu noi insine si cu ceilalti. Ne reduce vulnerabilitatea la furie si, in cele din urma, ne ajuta sa ducem o viata mai satisfacatoare.

Diminuarea rusinii necesita cultivarea constientizarii, autoreflectare si un anumit grad de optimism pe care, in ciuda gandurilor pe care le experimentam, le putem slabi in cele din urma.

Publicitate

Autor