Moduri prin care muzica poate imbunatati performanta

Exista o serie de cercetari interesante privind modurile in care muzica ne poate influenta atat performanta mentala, cat si cea fizica.

Creativitatea

Studiile indica faptul ca ascultarea muzicii pozitive ne poate stimula gandirea creativa si inovativa. Aceasta muzica pozitiva poate sa fie diferita pentru fiecare in parte. Dar, in general, este vorba de muzica energizanta care are impact pozitiv asupra ascultatorului.

Concentrarea

Publicitate

Exista dovezi ce indica faptul ca muzica poate imbunatati capacitatea creierului de a se concentra si de a fi productiv. Dar ceea ce functioneaza pentru o persoana, poate sa nu fie util alteia. Insa pot fi aplicate niste sfaturi generale, precum: trebuie evitata muzica cu versuri atunci cand incercam sa ne concentram intr-o sarcina care utilizeaza limbajul, nu trebuie sa ascultam muzica prea tare si trebuie sa alegem melodii sau piese care ne fac placere, dar care sa nu ne placa atat de mult incat sa ne distraga atentia de la sarcina pe care incercam sa o indeplinim.

Citeste si articolul :   Semne ca ar trebui sa apelati la terapie

Vitalitate si performanta fizica

Studiile demonstreaza ca muzica ne poate ajuta sa marim efortul si rezistenta din timpul exercitiilor fizice, dar face si antrenamentele mai distractive si ne poate creste sansele de a persevera in finalizarea acestora. Nu este utila muzica lenta atunci cand ne antrenam, ci sunt indicate melodiile sau piesele motivationale, energice, cu ritm constant.

Cum putem folosi muzica pentru a dormi mai bine

Publicitate

1. Ritmurile lente sunt mai utile. Corpul si creierul sunt foarte receptive la muzica, inclusiv la ritm si tempo. Pentru a ne introduce corpul intr-o stare de relaxare si somn, este indicat sa ascultam melodii care au un ritm de 60-80 de batai pe minut. Ritmul cardiac se va regla treptat, respiratia va incetini si astfel ne vom apropia mai usor de o stare de somn.

2. Evitarea declansatoarelor emotionale. Trebuie sa evitam muzica ce ne face sa simtim emotii puternice, indiferent daca acestea sunt de tristete sau care ne entuziasmeaza.

Citeste si articolul :   Efectele secundare ale laptelui

3. Muzica fara versuri. Fara sa vrea, mintea noastra tinde sa urmareasca versurile, iar acestea pot fi ca un stimulent mintal. Inainte de culcare este important sa acordam liniste si odihna centrelor cognitive ale creierului, nu sa le stimulam.

4. Consecventa. Studiile indica faptul ca efectele benefice ale muzicii pentru relaxare si pentru somn devin mai puternice de-a lungul timpului. Daca suntem prea conectati la viata de zi cu zi, alerti sau stresati serile, ascultarea muzicii ar putea sa nu aiba efecte inca din primele seri. Este important sa ne pastram acest obicei pentru cateva saptamani pana vom descoperi cu adevarat efectele benefice.

5. Importanta mediului inconjurator. Daca ascultam muzica clasica intr-o camera foarte luminata sau stand cu fata intr-un ecran, probabil nu vom avea parte de efectele benefice, chiar daca muzica selectata este potrivita pentru crearea unui mediu propice somnului. Este important sa asiguram un mediul de odihna linistitor, calm, slab luminat.

Citeste si articolul :   Ce este tulburarea obsesiv-compulsiva

6. Evitarea adormirii cu casti. Daca dorim sa adormim cu muzica, trebuie sa nu ne bazam pe casti, deoarece acestea pot face somnul inconfortabil si ne pot degrada canalul auditiv.

7. Atentia la starea de spirit. Ascultarea muzicii este o experienta individuala, respectiv fiecare reactioneaza si se raporteaza diferit la diverse melodii. Desi muzica clasica este o alegere des intalnita, putem asculta orice altceva ne face sa ne simtim calmi, linistiti, relaxati.

Publicitate

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.