Emotii, uite motivul pentru care ar trebui sa vorbesti cu tine insuti

Este bine sa vorbesti cu tine insuti – sau nu? Mai multe studii au investigat aceasta intrebare. Uite de ce ar trebui sa vorbesti cu tine mai des.

Mai mult de 90% din toti oamenii vorbesc cu ei insusi – si uneori cu cuvinte rostite tare. Este doar un obicei ciudat sau de ce vorbim cu noi insine? Studiile stiintifice dau un raspuns clar: vorbirea cu sine are o mare influenta asupra bunastarii si satisfactiei.

Publicitate

O echipa de cercetatori de la Universitatea de Stat din Michigan a descoperit ca a vorbi cu tine insuti te ajuta sa te descurci mai bine cu emotiile. In cadrul studiului, care a fost publicat îintr-o revista de specialitate, cercetatorii au expus subiectii testului la diferite situatii critice, masurandu-se in acelasi timp si undele cerebrale.

Rezultatul: daca vorbesti cu voce tare cu tine insuti – si despre tine – iti vezi automat propria situatie cu putin mai multa distanta. Acest lucru poate fi deosebit de util in situatii de criza, deoarece haosul emotional poate duce rapid la pierderea vederii generale – si multi oameni au probleme in organizarea gandurilor in situatii stresante. Vorbind cu tine insuti la persoana a treia, situatia poate fi privita din exterior. Acest lucru permite un control mai bun asupra propriilor sentimente – si astfel o actiune structurata. Un alt beneficiu al vorbirii cu tine insuti: are un efect calmant.

A vorbi cu tine insuti are un efect pozitiv, asa cum au aratat studiile anterioare. Dar de ce incepeti chiar sa purtati o conversatie cu voi insiva? Acest tip de comunicare nu trebuie sa aiba loc doar in situatii stresante si de criza. Motivele pot fi diferite. Iata trei exemple care pot fi combinate si pentru persoane individuale:

1.Unii oameni sunt singuri. In loc sa taca, vorbesc cu ei insisi, cel putin isi aud propria voce.

2.Uneori oamenii sunt atat de incarcati emotional incat nici nu observa ca isi exprima propriile ganduri cu voce tare.

3.Cel mai frecvent motiv: un nivel ridicat de excitare este adesea exprimat la oamenii care vorbesc cu ei insisi. Nivelul crescut de emotie „revarsa”, gandurile devin puternice. Atunci vorbirea de sine este, de asemenea, o incercare de a te sorta, de a te „controla”.

Vorbirea de sine poate avea si dezavantaje?

Cand oamenii sunt singuri, nu exista dezavantaje. Cand oamenii vorbesc cu ei insisi la birou, de exemplu, pot enerva alti oameni pentru ca trebuie intotdeauna sa asculte totul.

Citeste si articolul :   Emotiile iti joaca feste? Invata cum sa-ti controlezi viata

Daca cineva vorbeste sau nu cu sine nu are nimic de-a face cu inteligenta sau cu nivelul sau de educatie.

Cei care folosesc acest tip de comunicare au un control mai bun al emotiilor si isi pot spori bunastarea si satisfactia. Comunicand cu tine insuti, situatiile stresante pot fi stapanite mai bine. Daca urmeaza o zi obositoare, propria stare emotionala va poate fi pregatita vorbind cu voi insiva. Cateva cuvinte de calmare sau incurajare pentru tine pot merge mult si pot fi o forma de relaxare si gestionare a stresului.

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.