Emotiile iti joaca feste? Invata cum sa-ti controlezi viata

O abilitate cheie de supravietuire este abilitatea de a-ti regla emotiile, astfel incat sa raspunzi adaptiv provocarilor vietii. Ca atare, este esential sa intelegem cum putem imbunatati aceasta abilitate prin antrenament.

Modurile prin care majoritatea oamenilor abordeaza emotiile, pot fi incadrate in trei categorii:

⦁ Folosind o putere de vointa pentru a se calma.

⦁ Schimbarea dialogului interior pentru moment.

⦁ Jurnalizarea, si meditatia.

Cele trei metode pot fi avantajoase, dar de asemenea si din nefericire, pot crea si un ciclu vicios de dezamagiri si esecuri personale prin nerespectarea lor.

Pentru a intelege de ce aceste metode nu sunt de succes, si pot da nastere unui obicei pe poate fi daunator noua si celor din jur, trebuie sa intelegem cum emotiile se formeaza in primul rand.

Trebuie sa retinem ca emotiile pe care le simtim nu sunt cauzate de evenimentele care se intampla in viata noastra, ci mai degraba sunt produse de catre interpretarea noastra in urma interactiunii cu factorul de stres, oricare care ar fi el, o discutie cu un parinte, un partener, un alt sofer in trafic, un sef la munca, etc. Astfel ca, in momentul in care noi intram intr-o situatie de stres, incepem sa cream un fir narativ, o poveste negativa, si in aceeasi secunda, emotiile cauzate au abilitatea sa se perpetue la infinit.  De aceea persoanele ce sunt intr-o dispozitie neplacuta, sau cele ce deja sufera de depresie, anxietate, au de cel putin 20 de ori intr-o secunda acest joc perpetuu intre o emotie negativa si o interpretare negativa, ce cauzeaza la randul lor si mai multe interpretari si emotii adanci si tot asa.

Citeste si articolul :   De ce sunt oamenii mereu nemultumiti de ei insisi

Prin a folosi vointa, noi reusim doar sa ne calmam pentru o singura situatie pentru care ne pregatim, dar in eventualitatea situatiilor celor neprevazute, unor vorbe dureroase de exemplu, o, data sau de doua ori, reusim sa ne stapanim, dar a treia oara ne vom lasa dusi de val, fiind greu sa dam dovada de vointa in mod constant.

Metoda a doua, cea de a schimba dialogul interior pentru moment, de a ne comunica pozitiv eului nostru, este practic imposibila, dat fiind faptul, ca in momentele tensionate nu avem puterea a ne vorbi pozitiv, sau sa ne apreciem, metoda devenind astfel, una tardiva.

Iar prin meditatie si/sau metoda de calmare prin a incepe in a scrie intr-un jurnal, pot fi cu adevarat de folos, dar au caracter temporar, de moment, ele nefiind favorabile pentru a descoperi radacina conflictului cu adevarat ( un exemplu ar fi o cearta de cuplu, ea va reveni in mod continuu sub alta forma ).

De retinut, atunci cand suntem in cautarea unor mecanisme de reglare a emotiilor, oricare care ar fi ele, denota ca suntem deja pe un drum benefic al vietii noastre, si ne dorim o schimbare.
Schimbarea vine cu antrenament, asa cum ne antrenam corpul pentru a ne creste masa musculara, asa ar trebui sa avem rabdare cu antrenamentul emotiilor noastre.

Citeste si articolul :   Ajungi sa crezi ceea ce vrei sa crezi

Un prim exercitiu ar fi schimbarea interpretarii initiale, De exemplu, daca avem o discutie aprinsa cu un parinte, iar el isi exprima mai aprins anumite nemultumiri in legatura cu noi, trebuie sa ne amintim ca tot acel parintele a avut grija de noi si ne vrea binele, doar ca in situatia prezenta el nu stie cum sa ne comunice benefic, sau nu suntem noi destul de receptivi. Orice care ar fi motivul, trebuie sa retinem ca situatia de fata, tensionata si neplacuta, este cea ce ne cauzeaza emotiile si nu parintele in sine este problema. Pur si simplu, in acel moment nu exista un proces optim pentru parintele sa ne comunice si orice aspect negativ ar veni spre noi, acum putem sa-l oprim, si sa nu-l rumegam incontinuu.

Un alt exercitiu ar fi cel de repetitie. Precum un artist, trebuie sa ne gandim, sa ne exersam rolurile, interpretarile, ca atunci cand se iveste o situatie de stres sa fim pregatiti pentru ea, si sa avem o performanta de exceptie. Sa repetam atat de mult incat ne reprogramam emotiile si sa devina reglarea lor un automatism, o rutina benefica insesizabila.

Citeste si articolul :   Rusinea iti poate distruge viata ta si a celor din jur. Ce trebuie sa faci

Procesul de a ne crea un sistem de aparare impotriva emotiilor negative, incepe cu constientizarea de sine, imbunatatit prin comportamente de auto-ingrijire, cum ar fi exercitiile fizice si mentale. Citirea literaturii populare de autoajutor poate, de asemenea, imbunatati inteligenta emotionala.

Ultimul pas este dezvoltarea empatiei. Acesta este pasul activ folosind cunostintele dezvoltate in etapele anterioare. Prin disciplina si efort, un individ poate invata sa asculte activ pe ceilalti. Acest tip de ascultare stimuleaza empatia. Lucrand intr-un mediu pozitiv, grijuliu, cresterea personala a inteligentei emotionale poate fi imbunatatita fara nici o indoiala.

Autor