Tot ce vrei sa stii despre tulburarea obsesiv-compulsiva

Tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC) este o afectiune cronica de sanatate mintala caracterizata prin obsesii care duc la comportamente compulsive.

Oamenii verifica adesea pentru a se asigura ca au incuiat usa din fata sau ca poarta intotdeauna sosetele norocoase in zilele de joc – ritualuri simple sau obiceiuri care ii fac sa se simta mai in siguranta.

TOC depaseste verificarea dubla a unui lucru sau practicarea unui ritual al zilei de joc. Cineva diagnosticat cu TOC se simte obligat sa faca anumite ritualuri in mod repetat, chiar daca nu doresc – si chiar daca le complica viata inutil.

Ce este TOC?

Publicitate

Tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC) se caracterizează prin ganduri repetitive, nedorite (obsesii) si impulsuri irationale, excesive de a face anumite actiuni (compulsii).

Desi persoanele cu TOC ar putea sti ca gandurile si comportamentele lor nu au un sens logic, deseori nu le pot opri.

Simptome

Gandurile obsesive sau comportamentele compulsive asociate cu TOC dureaza in general mai mult de o ora in fiecare zi si interfereaza cu viata de zi cu zi.

Citeste si articolul :   Gandurile tale iti formeaza destinul - confirma fizicienii

Obsesii

Acestea sunt ganduri sau impulsuri suparatoare care apar in mod repetat.

Persoanele cu TOC pot incerca sa le ignore sau sa le suprime, dar le este teama ca cumva gandurile ar putea fi adevarate.

Anxietatea asociata cu suprimarea poate de asemenea sa devina prea mare pentru a suporta, facandu-i sa se angajeze in comportamente compulsive pentru a-si reduce anxietatea.

Compulsii

Acestea sunt acte repetitive care amelioreaza temporar stresul si anxietatea provocate de o obsesie. Adesea, oamenii care au constrangeri cred că aceste ritualuri vor impiedica sa se intample ceva rau.

Tratament

Un plan tipic de tratament pentru tulburarea obsesiv-compulsiva va include, de obicei, atat psihoterapie, cat si medicamente. Combinarea ambelor tratamente este de obicei cea mai eficienta.

Medicamentatie

Antidepresivele sunt prescrise pentru a ajuta la diminuarea simptomelor TOC.

Un inhibitor selectiv al recaptarii serotoninei (ISRS) este un antidepresiv utilizat pentru a reduce comportamentele obsesive si compulsiile.

Terapie

Terapia cu un profesionist din domeniul sanatatii mintale va poate ajuta sa va oferiti instrumente care sa permita schimbarea modurilor de gandire si de comportament.

Citeste si articolul :   7 moduri de a-ti curata mintea de gandurile negative

Terapia comportamentala cognitiva (TCC) si terapia de expunere si raspuns sunt tipuri de terapie vorbitoare care sunt eficiente pentru multi oameni.

Prevenirea expunerii si a raspunsului (ERP) este menita sa permita unei persoane cu TOC sa faca fata anxietatii asociate gandurilor obsesive in alte moduri, mai degraba decat sa se angajeze in comportamentul compulsiv.

Ce cauzeaza tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC) ?

Cauza exacta a TOC este necunoscuta, dar cercetatorii cred că anumite zone ale creierului pot sa nu raspunda in mod normal la serotonina, o substanta chimica pe care unele celule nervoase o folosesc pentru a comunica intre ele.

Tipuri de TOC

Exista mai multe tipuri diferite de obsesii si constrangeri. Cele mai cunoscute includ:

obsesii care implica teama de contaminare (germeni) cu constrangeri legate de curatare si spalare

obsesii legate de simetrie sau perfectionism cu constrangeri legate de ordonare sau refacere

alte obsesii includ:

ganduri sexuale intruzive si nedorite

teama de a nu se rani pe sine sau pe altcineva

Citeste si articolul :   Cum sa ne potolim criticul intern

teama de a actiona impulsiv

Acestea implica constrangeri precum verificarea, numararea, rugaciunea si repetarea si pot implica, de asemenea, evitarea (diferita de constrangeri), cum ar fi evitarea obiectelor ascutite.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.