Poate parea ca nu este dificil sa aerisiti incaperile – este suficient sa deschideti fereastra. In practica, totusi, modul in care o facem si cat timp lasam fereastra deschisa ar trebui sa depinda de conditiile care prevaleaza in exterior.
Daca lasati ferestrele deschise prea mult timp in timpul iernii, temperatura camerei va scadea semnificativ si, ca urmare, vor creste facturile la incalzire. Pe de alta parte, daca aerisim incaperile in mod necorespunzator vara, temperatura poate deveni inconfortabil de ridicata.
Cele mai frecvente efecte ale lipsei de ventilație includ:
risc crescut de mucegai pe pereți
Publicitate
afectiuni legate de alergii
boli respiratorii si hipertensiune arteriala
disconfort si stare fizica mai proasta
imunitate mai mica
lipsa de concentrare
Vara
In zilele toride de vara, lasam deseori instinctiv ferestrele larg deschise pentru a obtine aer proaspat. Din pacate, aceasta nu este o idee buna in timpul orelor de varf de caldura.
Cu toate acestea, daca tinem cateva reguli simple, putem asigura o temperatura adecvata in casa noastra.
Pastrati ferestrele inchise in timpul zilei. In special, acest lucru se aplica celor situate in partea de sud, care este cel mai expus la soare.
Acoperiti ferestrele cu jaluzele sau perdele groase, de culoare deschisa. Vecinii nostri din sud isi acopera ferestrele cu obloane pentru a-si proteja apartamentele impotriva aerului fierbinte. Putem folosi jaluzele sau cel putin perdele de culoare deschisa, care vor reflecta bine razele soarelui.
Aerisiți camerele dimineata, seara si noaptea. Cand temperatura de afara este mai scazuta, aerul placut si rece poate patrunde in casa. Merita sa lasati ferestrele deschise o fractiune noaptea – datorita faptului ca vom avea conditii mai confortabile de odihna.
Iarna
Se aplica reguli diferite atunci cand vrem sa ne aerisim camerele iarna, mai ales cand temperatura scade sub zero. Daca o faceți necorespunzător, veti pierde caldura si, prin urmare, vor creste costurile de incalzire. Cum sa ventilati camerele in timpul iernii?.
Deschideti ferestrele larg. Ventilați scurt, dar intens. Prin deschiderea larga a ferestrelor, ajutam schimbul de aer sa se produca mai repede si sa prevenim racirea excesiva.
In lunile de iarna, aproximativ 5 minute sunt suficiente pentru a oferi camerelor noastre cantitatea potrivita de aer proaspat.
Deschideți ferestrele de pe laturile opuse ale casei. Astfel puteti ventila incaperile mult mai repede. Aveti grija, totusi. Cand este un vant puternic, este mai bine sa renuntati la aceasta practica.
Publicitate