Premierul Ludovic Orban a vorbit despre recomandarea Comisiei Europene privind inlocuirea slujbelor de Craciun in interiorul bisericilor cu „initiative online sau televizate”.
Premierul a anuntat ca in Romania slujbele religioase se vor desfasura cu respectarea masurilor de protectie impuse de pandemie.
„Stiti foarte bine ca slujbele, in Romania, se pot desfasura, sigur respectand masurile de protectie sanitara, conditiile, reglementarile stabilite, adica pastrarea distantei, obligatia purtarii mastii, dezinfectia, toate masurile care nu sunt complicate. Deci slujbele se desfasoara”, a adeclarat Orban.
„Desigur, lucrul la care ne gandim este sa convingem cati mai multi romani sa respecte masurile de protectie sanitara, astfel incat sa reducem cat mai mult numarul de persoane care se infecteaza cu acest virus”, a mentionat premierul.
Publicitate
Comisia Europeana a facut recomandarea ca slujbele de Craciun sa fie inlocuite cu „initiative online sau televizate”. Aceste recomandari sunt incluse intr-un proiect ceare urmeaza sa fie publicat. „Nu adunarilor pentru liturghii de Craciun” – este recomandarea mentionata in proiectul Comisiei Europene legat de masurile anti-Covid pentru sarbatori, potrivit Corriere della Sera.
Ce spune BOR
„Comisia Europeana nu decide si nu poate impune nimic in sfera esentiala a religiosului, doar poate emite recomandari(!) legate de incurajarea si intensificarea protejarii de noul coronavirus in viata sociala din perioada sarbatorilor. Aceste recomandari(!) in sine nu pot conduce discretionar la anularea sau transferarea in online a slujbelor de Craciun si nimeni onest sau ancorat in realitatea sociala profunda nu poate dori sau impune acest lucru.
Bisericile insele (formate din majoritatea persoanelor care compun societatea romaneasca si nu numai) sunt perfect constiente de situatia actuala extrem de dificila si implicate caritabil major in sprijinirea autoritatilor, alaturi de care au fost si vor ramane constant in combaterea pandemiei. Experienta lor sociala si discernamantul conferit de credinta imprietenita cu ratiunea, nu in divort cu ea, fac din biserici spatii comunitare in care slujbele religioase se pot desfasura in conditii de reala siguranta.
Biserica, cultele religioase, pledeaza permanent pentru respectarea regulilor sanitare in legatura cu care suntem mereu asigurati ca, respectate fiind, sunt si eficiente. Cei care cu ostentatie nu le respecta, ignorandu-l astfel pe aproapele lor si sfidand eforturile uriase ale personalului medical, se compromit moral pe cont propriu si pot fi avertizati/ sanctionati legal. Responsabilitatea publica si perceperea sanatatii celuilalt ca o problema personala de natura spirituala sunt lucruri care, mai ales in actualul context, onoreaza in modul cel mai inalt. Ele trebuie asumate in mod practic de oricine are constiinta statutului sau de crestin”, a declarat Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.