Avocatul Poporului reaminteste conditiile de vot pentru romanii din izolare sau carantina

Avocatul Poporului atrage atentia ca romanii aflati in izolare sau carantina pot vota la alegerile parlamentare prin intermediul urnei speciale, dar trebuie ca pana vineri sa faca cerere si sa prezinte copia deciziei de carantina sau de izolare ori rezultatul testarii COVID.

„Referitor la informatiile care circula in spatiul public, cu privire la exercitarea dreptului de vot, prin intermediul urnei speciale, de catre cetatenii aflati in carantina / izolare la domiciliu, Avocatul Poporului atrage atentia ca, in conformitate cu Decizia nr. 40 din 29 noiembrie 2020 a Biroului Electoral Central, acestia isi pot exercita dreptul de vot, in urmatoarele conditii:
– alegatorii care nu se pot deplasa la sediul sectiei de votare din cauza de boala sau invaliditate pot depune cereri pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale, daca au domiciliul sau resedinta in circumscriptia electorala in care se afla sectia de votare;
– cetatenii cu drept de vot aflati in carantina la domiciliu, in locatia declarata ori intr-un spatiu special desemnat de catre autoritatile competente, pot vota prin intermediul urnei speciale, daca depun o cerere si copia deciziei de carantina emise de directia de sanatate publica judeteana/a municipiului Bucuresti”, precizeaza Avocatul Poporului.

Potrivit sursei citate, cetatenii cu drept de vot aflati in izolare la domiciliu, in locatia declarata ori intr-un spatiu special desemnat de catre autoritatile competente, pot vota prin intermediul urnei speciale daca depun o cerere si copia unuia dintre urmatoarele documente:
a) biletul de externare din unitatea sanitara care confirma diagnosticul si indicatia de izolare;
b) decizia de izolare emisa de directia de sanatate publica judeteana/a municipiului Bucuresti;
c) rezultatul testarii COVTD-19 RT-PCR (pozitiv) din ultimele 14 zile.

Citeste si articolul :   Marcel Ciolacu are COVID? S-a autoizolat

„Cetatenii cu drept de vot aflati in carantina / izolare la domiciliu pot transmite, prin mijloace electronice, biroului electoral de circumscriptie sau oficiului electoral, dupa caz, cererile de vot prin intermediul urnei speciale si copiile actelor mai sus mentionate, pana cel mai tarziu in data de 4 decembrie 2020.
Informatii detaliate privind exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale pot fi obtinute accesand link-ul: https://www.roaep.ro/prezentare/wp-content/uploads/2020/11/dec_40_rep.pdf”, se arata in finalul cumonicatului de presa.

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.