Simptomele COVID pe zile: medicii spun cum se manifesta timp de o luna

Pana la 40% din cazurile de infectie cu coronavirus sunt asimptomatice, dar jumatate dintre acestea devin severe, spun expertii. Personalul medical al unui spital din China a reusit sa intocmeasca o lista a simptomelor COVID-19. Deoarece coronavirusul poate afecta oamenii in moduri diferite, unii nu stiu ca sunt infectati, in timp ce altii au nevoie de spitalizare. Pentru fiecare forma a evolutiei bolii, anumite simptome sunt caracteristice

Expertii spera ca aceste informatii vor ajuta la recunoasterea infectiei cu coronavirus in timp util si fara complicatii.

Primele simptome care avertizeaza asupra unei posibile infectii sunt febra si tusea. Acestea sunt adesea urmate de dureri in gat, cefalee, dureri musculare, greata sau diaree. In cazurile severe, respiratia scurta va fi principala manifestare.

Simptomele COVID-19 nu apar de obicei imediat dupa ce o persoana este infectata. Perioada medie de incubatie a virusului este de 4-5 zile. In acest timp, cel mai probabil persoana infectata nu va sti ca este bolnava, dar ii poate infecta pe altii.

Simptomele bolii coronavirus pe zile:

1-4 zile. Apar simptome usoare. Cei infectati au de obicei febra si apoi tusesc. Gustul si mirosul pot disparea.

Este posibil ca unii pacienti sa fi avut diaree sau greata cu una sau doua zile mai devreme, ceea ce ar putea indica o infectie grava.

In a treia zi dupa aparitia simptomelor, pacientii spitalizati pot dezvolta pneumonie.

5-6 zile. In unele cazuri, simptomele se pot agrava. In acest stadiu pot aparea probleme de respiratie, in special la pacientii varstnici si la cei cu afectiuni medicale.

7 zile. In acest moment, apare dificultati de respiratie, pot fi resimtite dureri in piept. Acesta este un semnal clar ca trebuie sa consultati un medic. Trebuie remarcat faptul ca la majoritatea pacientilor din aceasta etapa, simptomele sunt netezite.

8-9 zile. Pacientii cu boli severe sunt mai predispusi sa dezvolte dificultati de respiratie, pneumonie sau Sindromul de detresa respiratorie acuta (ARDS), o afectiune care poate necesita intubatie. Unii pacienti pot dezvolta aritmii din cauza functiei pulmonare insuficiente si exista posibilitatea aparitiei sepsisului datorita unui raspuns imun agresiv.

Citeste si articolul :   Care sunt simptomele alergiilor alimentare

10-11 zile. Daca pacientii prezinta simptome agravante, inseamna ca boala progreseaza. Este foarte probabil ca acestia sa fie transferati la sectia de terapie intensiva. In cazurile severe, se adauga simptome precum durerea abdominala si pierderea poftei de mancare.

Ziua 12. Persoanele cu imunitate puternica si cei care au primit tratament in timp util incep sa se recupereze. De asemenea, temperatura corpului este normalizata.

Ziua 16. Unii pacienti sunt externati, tusea dispare.

Ziua a 19-a. In aceasta zi, ramane problema respiratiei. Chiar si dupa doua saptamani, pacientii se pot plange de probleme de respiratie.

Ziua 27. Majoritatea pacientilor ies din spital, dar acest lucru nu inseamna ca simptomele lor au disparut complet.

Unii pacienti infectati raporteaza simptome timp de luni de zile. Pot avea dureri in piept, dificultati de respiratie, greata, aritmie. Simptomele pe termen lung pot fi prezente si la pacientii care nu au fost spitalizati, dar tratati acasa.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.