Joseph Biden este dispus sa readuca SUA in Acordul nuclear cu Iranul

Presedintele-ales, Joseph Biden, a declarat miercuri, intr-un interviu acordat cotidianului The New York Times, ca este dispus sa respecte angajamentul de reintegrare a SUA in Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul, daca Teheranul revine la respectarea totala a prevederilor tratatului.

“Daca Iranul revine la respectarea stricta a Acordului nuclear, Statele Unite se vor realatura acordului, ca punct de lansare a unor negocieri generale”, a declarat Joseph Biden, subliniind ca, in acest caz, va anula sanctiunile impuse de Administratia Donald Trump.

“Avem multe de discutat despre rachetele de mare precizie si despre multe alte lucruri care destabilizeaza regiunea. Dar cea mai buna modalitate de a avea macar putina stabilitate in regiune este abordarea programului nuclear. Ultimul lucru de care avem nevoie in acea parte a lumii este obtinerea unei arme nucleare”, a subliniat Joe Biden.

“In consultare cu aliatii si partenerii nostri, ne vom implica in negocieri si acorduri ulterioare pentru a intensifica obligatiile nucleare ale Iranului, precum si pentru abordarea problemei programului balistic”, a subliniat presedintele-ales al SUA.

Recent, Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a cerut clarificari din partea Iranului privind activitati suspecte intr-un complex nuclear. Potrivit unui raport de evaluare, Agentia Internationala pentru Energie Atomica considera “neverosimile din punct de vedere tehnic” informatiile furnizate de Teheran despre activitatile intr-un complex nuclear. Administratia de la Teheran continua sa acumuleze stocuri de uraniu purificat, cantitatea depasind de 12 ori limita autorizata prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri. Iranul a intensificat activitatile de stocare a uraniului ca reactie la retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul.

Presedintele Iranului, Hassan Rohani, a declarat ca victoria lui Joseph Biden in scrutinul prezidential ofera Statelor Unite posibilitatea de remediere a “erorilor din trecut”. “Obiectivul nostru este sa reducem presiunile sanctiunilor care afecteaza poporul nostru. De fiecare data cand avem ocazia, actionam in mod responsabil”, a argumentat Hassan Rohani. In cazul anularii sanctiunilor americane, Iranul intentioneaza sa revina la respectarea totala a angajamentelor internationale.

Citeste si articolul :   Ministrul Sorin Cimpeanu, anunt de ultim moment despre martisoarele si florile oferite profesorilor de 1 martie

Ambasadorul Israelului in Statele Unite, Ron Dermer, a indemnat viitoarea Administratie Joseph Biden sa nu revina in Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. In cadrul unei intalniri cu ambasadorii Emiratelor Arabe Unite si Bahrainului, Ron Dermer a indemnat viitoarea Administratie de la Washington sa analizeze atent realitatea din Orientul Mijlociu si sa caute modalitati de imbunatatire a relatiilor dintre Israel si tarile arabe, nu sa revina la Acordul nuclear cu Iranul. “Consultati-va cu aliatii din regiune. Discutati cu noi pentru a obtine o pozitie comuna asupra abordarii fata de Iran. Nu doar asupra problemei nucleare, ci si asupra agresiunilor iraniene din regiune. Statele Unite vor avea o pozitie mai buna in raport cu Iranul”, a declarat ambasadorul Israelului, Ron Dermer.

Presedintele Donald Trump a anuntat in 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian si reimpunerea de sanctiuni. Franta, Marea Britanie, China, Rusia si Germania mentin Acordul atomic cu Iranul. Joseph Biden, presedintele-ales al SUA, considera ca retragerea din Acordul nuclear cu Iranul a fost o greseala si a semnalat de mai multe ori ca vrea revenirea in acest tratat.

Autor