Cum sa ne pastram calmul:sfaturi utile

Recent, a aparut un nou concept – inteligenta emotionala. Inseamna capacitatea unei persoane de a intelege si de a-si gestiona sentimentele si emotiile. Cu cat inteligenta emotionala a unei persoane este mai mare, cu atat are mai multe sanse sa devina un om de afaceri de succes, pentru a-si atinge scopul. Capacitatea de a-ti controla emotiile in orice situatie este apreciata mult mai mult decat abilitatile mentale ale unei persoane.

Cum va pastrati calmul? Cum sa inveti sa-ti controlezi comportamentul si emotiile in toate situatiile? Probabil ca te-ai confruntat cu astfel de intrebari si ai fost neajutorat in fata propriilor tale emotii?

Situatie de conflict: cum sa te controlezi ?

Conflictele sunt deseori provocate de sentimente de furie si resentimente. Autocontrolul implica in primul rand capacitatea de a determina calitatea situatiei. O intelegere corecta a cauzelor unei situatii de conflict va va ajuta sa gasiti rapid modalitati de a rezolva problema. Abilitatea de a gandi sanatos intr-un moment in care emotiile sunt in afara scalei face posibila evitarea conflictelor minore.

Iitatiile apar atat de brusc si de neasteptat incat nu poti intotdeauna sa infranezi emotiile care ies afara. Se intampla ca intr-un microbuz aglomerat cineva ti-a calcat pantofii noi si ti-a zdrobit piciorul sau, brusc, in cel mai nepotrivit moment, ai primit un telefon. Incepi sa te simti iritat si dorinta de a-ti arunca emotiile negative.

Ascultandu-va dorintele intr-un astfel de moment, provocati un conflict care poate fi evitat.

Intelegand lipsa de sens a unui astfel de val de emotii (la urma urmei, in acest caz, nimeni nu este de vina, nimeni nu a urmarit scopul de a te jigni sau a te enerva), poti evita cu usurinta o situatie stresanta.

Incercati sa ignorati anumite lucruri

Invata sa gandesti fara sa te supui emotiilor negative care pot duce la conflict. De multe ori aceasta situatie apare dintr-o simpla incapacitate de a-ti retine sentimentele. De exemplu: intr-un birou in care multi oameni lucreaza, anumite obiceiuri pot fi iritante. Cineva vorbeste tare la telefon, altii sunt obisnuiti sa amestece mult timp zaharul intr-o ceasca de cafea. S-ar parea – un fleac, dar cate „razboaie de birouri” apar din motive atat de nesemnificative.

Cum sa va salvati nervii? Invata sa ignori stimulii care nu sunt direct legati de sentimentele si dorintele tale. Folositi rasul si umorul in locul remarcilor emotionale.

Folositi pauze in dialogul tensionat

Daca a aparut deja un dialog neplacut, nu ar trebui sa-l stabiliti ca obiectiv al „distrugerii inamicului”. Un raspuns de „biciuire” il determina intotdeauna pe adversar sa faca o contra-miscare. Ofensa lasata in urma de cuvintele tale poate duce la urmatorul conflict. Scopul principal al dialogului este sa ne intelegem reciproc, sa ajungem la o solutie acceptabila pentru ambele parti. O pauza intr-o conversatie tensionata va ofera posibilitatea de a reflecta asupra cuvintelor si actiunilor dvs., nu numai pentru dvs., ci si pentru partenerul dvs.

Citeste si articolul :   Emotii, uite motivul pentru care ar trebui sa vorbesti cu tine insuti

Abilitatea de a va gandi la cuvintele voastre, de a purta un dialog exterior, calm, chiar daca un „vulcan al emotiilor” se dezlantuie in voi, nu este intotdeauna usoara.

Abilitatea de a face o pauza te va ajuta sa-ti pastrezi sentimentele si sa nu-ti permiti tu si adversarului tau sa sa ajungeti la cearta .

Cum sa va stapaniti nervii: sfaturi utile

Pentru a va salva nervii si a va mentine calmul chiar si intr-un moment in care lumea din jurul vostru se prabuseste, respectati urmatoarele sfaturi din comportamentul dumneavoastra:

– zambet si pauza: acest lucru descurajeaza de obicei inamicul, ii reduce ardoarea;

– continuati conversatia cu o voce calma, incercati sa readuceti adversarul la dialog si nu la cearta ;

– atunci cand ascultati critici incercati sa intelegeti motivele sale, daca nu sunt  justificate, ignorati-le;

– amintiti-va intotdeauna: emotiile negative va fac rau in primul rand, asa ca incercati sa le evitati;

– cand esti provocat intr-un conflict, gandeste-te daca ai nevoie de el.

Citeste si articolul :   Afla cum va arata destinul tau in functie de ziua ta de nastere

Capacitatea de a rezista emotiilor este importanta nu numai in dialog sau comunicare. In situatii de criza, este important sa va controlati, nu sa disperati ,si sa ramaneti calm. Asteptarea pedepsei este mai rea decat pedeapsa in sine. O solutie rapida a problemei va ajuta la mentinerea sanatatii si a nervilor. Teama de un eveniment, conversatia te va eroda din interior. Autocontrolul este capacitatea de a alege decizia corecta, eliminand emotiile, capacitatea de a depasi frica, indoiala de sine, de a arata eforturi volitive.

Publicitate

Autor