12 motive pentru care mainile si picioarele sunt reci

De ce mainile si picioarele ingheata la femei mult mai des decat la barbati? Explicatia este simpla. In primul rand, procesele lor de termoreglare functioneaza mai putin.

1. Sedentarism

Cu o activitate fizica insuficienta, sangele „stagneaza” si alimenteaza prost membrele cu caldura. Situatia este in continuare complicata de faptul ca, datorita muncii sedentare, tonusul sistemului cardiovascular scade. Prin urmare, o persoana nu se poate incalzi nici dupa sfarsitul zilei de lucru. Prin vasele slabe, sangele practic nu ajunge la capetele bratelor si picioarelor.

2. Stres

In timpul stresului, organismul produce o cantitate crescuta de adrenalina, care provoaca vasospasm. Ca urmare, fluxul sanguin este perturbat, mainile si picioarele se racesc. Periodic, pacientul poate avea frisoane.

3. Deficit de vitamine

Cresterea inghetului poate provoca lipsa vitaminelor C, E si P. Toate aceste elemente sunt responsabile pentru mentinerea tonusului peretilor vasculari. O deficienta de compusi valorosi duce la leziuni vasculare si insuficienta circulatorie. Afectiunea este, de asemenea, insotita de vanatai frecvente pe corp, oboseala rapida, paloare a pielii. Patologia se dezvolta adesea la femeile cu diete rigide.

4. Boala tiroidiana

Glanda tiroida sintetizeaza hormoni care controleaza metabolismul. Lipsa lor duce la o incalcare a productiei de caldura. Membrele pacientului ingheata, exista letargie, depresie. Semnalele suplimentare ale problemelor endocrine sunt bataile lente ale inimii, umflarea pleoapelor, uscaciunea si descuamarea pielii.

5. Anemie feripriva

Fierul este esential pentru sinteza hemoglobinei – principalul furnizor de oxigen pentru tesuturi. Deficienta de minerale ameninta cu intreruperea proceselor energetice din celule si, ca rezultat, cu o scadere a productiei de caldura. Anemia cu deficit de fier poate fi identificata prin alte semne. Pacientii se plang de ameteli frecvente, dureri de cap, tinitus si somnolenta. Boala apare adesea in timpul sarcinii.

6. Hipotensiune arteriala

Cand presiunea diastolica (mai mica) scade sub 80 mm Hg. Arta. sangele curge prea incet prin vase. Organele si tesuturile situate in periferie sufera in primul rand de lipsa circulatiei sangelui. Persoanele diagnosticate cu hipotensiune arteriala au mainile si picioarele reci aproape constante.

7. Diabet zaharat

Raceala constanta este doar unul dintre multele simptome ale diabetului. Cauza bolii consta intr-o scadere a productiei de insulina sau o scadere a sensibilitatii tesuturilor la acest hormon. Semnele clasice ale patologiei sunt sete crescuta, urinare frecventa, mancarime, tulburari de vedere.

Citeste si articolul :   Sase alimente si bauturi care iti vor oferi energie instantaneu

8. Boala Raynaud

Aceasta boala afecteaza cel mai adesea femeile cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani. Sub influenta stresului sau a frigului, degetele ingheata si capata la inceput o nuanta alba, apoi o nuanta albastruie. Dupa ce s-au incalzit, mainile se inrosesc si se umfla. Refacerea circulatiei sangelui este insotita de durere si senzatii de intepaturi neplacute. Cauzele bolii nu sunt pe deplin stabilite. Majoritatea medicilor cred ca dezvoltarea sa se datoreaza factorilor genetici.

9. Distonie vegetativa

Aceasta afectiune este asociata cu tulburari ale activitatii sistemului nervos autonom, care regleaza tonusul vascular si alimentarea cu sange a organelor interne.

Pacientii se plang de racirea membrelor , oboseala crescuta, ameteli periodice si cresteri de presiune. Unii oameni pot fi ingrijorati de durerile de inima, bufeuri.

10. Osteocondroza

Ca urmare a deformarii, vertebrele comprima nervii si vasele de sange care inconjoara maduva spinarii. Exista dureri de spate, ameteli, circulatia sangelui este afectata. Mainile si picioarele sunt reci, periodic pot simti amorteala. Neglijarea osteocondrozei duce la dezvoltarea unei hernii a coloanei vertebrale, de aceea este foarte important sa incepeti tratamentul la timp.

Citeste si articolul :   Anemie cu deficit de fier

11. Ateroscleroza

Placile de colesterol sunt depozitate pe vase, care le ingusteaza lumenul. Ca rezultat, fluxul de sange catre tesuturi si organe este impiedicat. La pacientii cu ateroscleroza se observa nu numai inghetarea mainilor si a picioarelor. Alti insotitori frecventi ai bolii sunt durerile de cap, tinitusul si afectarea memoriei. Patologia se poate dezvolta odata cu varsta, ca urmare a unei diete necorespunzatoare sau pe fondul unui stil de viata sedentar.

12. Fumatul

Nicotina provoaca constrictia vaselor mici – capilare. Spasmul persista 2-3 ore. Prin urmare, persoanele care fumeaza mai mult de doua tigari pe zi au deseori probleme circulatorii.

Publicitate

Autor