Iranul ameninta ca va riposta la asasinarea directorului programului nuclear si acuza Israelul

Administratia de la Teheran a amenintat, vineri dupa-amiaza, ca va riposta la atacul soldat cu decesul lui Mohsen Fakhrizadeh, directorul programului nuclear iranian, iar ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, sugereaza ca atacul a fost comis de Israel.

“Vom lovi ca fulgerul asupra asasinilor acestui martir si ii vom face sa regrete actiunea”, a declarat, potrivit agentiei Reuters, Hossein Dehghan, consilier militar al ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem iranian.

“Teroristii l-au asasinat pe un eminent om de stiinta iranian. Acest act de lasitate, care prezinta indicii serioase privind rolul Israelului, arata disperarea pentru acte beligerate a autorilor. Comunitatea internationala trebuie sa puna capat rusinoaselor standarde duble si sa condamne acest act specific terorismului de stat”, a transmis Mohammad Javad Zarif, ministrul iranian de Externe.

Mohsen Fakhrizadeh, directorul programului nuclear iranian, a fost asasinat intr-un atac armat comis la periferia Teheranului. Atacul a avut loc vineri in localitatea Absard, conform agentiei Fars. Martorii au auzit focuri de arma si explozii, care au vizat vehiculul in care se afla Mohsen Fakhrizadeh.

Publicitate

Teheranul a confirmat asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh. “Elemente teroriste au atacat masina lui Mohsen Fakhrizadeh, directorul Centrului militar de Cercetare si Inovare. Mohsen Fakhrizadeh a fost ranit grav si a fost transportat la spital. Din nefericire, echipa medicala nu a reusit sa il resusciteze. Acest om de stiinta si manager a devenit martir”, a anuntat Ministerul iranian al Apararii.

Citeste si articolul :   Israelul ar putea prelungi carantina generala

Mohsen Fakhrizadeh, profesor de fizica si ofiter in cadrul Gardienilor Revolutiei, este considerat directorul programului nuclear iranian numit “Amad” (“Speranta”). Serviciile secrete din Israel si din Statele Unite suspecteaza ca Iranul incearca sa fabrice arme nucleare. Potrivit Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), programul “Amad” s-a incheiat la inceputul anilor 2000.

In 2018, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, declara ca Mohsen Fakhrizadeh este directorul programului nuclear iranian. “Sa retineti acest nume: Fakhrizadeh”, a afirmat Netanyahu. Israelul a fost suspectat in trecut ca a asasinat savanti iranieni implicati in programul nuclear, noteaza cotidianul Times of Israel.

Publicitate

Armata israeliana a primit ordine in ultimele saptamani sa se pregateasca pentru posibilitatea unui atac al Statelor Unite asupra Iranului la finalul mandatului presedintelui american in functie, Donald Trump, au afirmat oficiali israelieni de rang inalt citati de site-ul de stiri Axios.com. Guvernul Benjamin Netanyahu a transmis armatei israeliene sa fie pregatita pentru un astfel de scenariu nu pe baza unor informatii specifice ca Donald Trump va ordona un atac asupra Iranului, ci pentru ca expertii israelieni anticipeaza o “perioada foarte sensibila” inainte de inceperea mandatului presedintelui Joseph Biden, pe 20 ianuarie 2021. Armata israeliana s-a pregatit de posibile riposte ale Iranului in mod direct sau prin intermediari din Siria, Liban si Fasia Gaza. Ministrul israelian al Apararii, Benjamin Gantz, a discutat de doua ori in ultimele doua saptamani cu secretarul interimar al Apararii din SUA, Christopher Miller, despre cooperarea militara si despre Iran si Siria. Duminica, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, si Yossi Cohen, directorul serviciului israelian de informatii Mossad, s-au deplasat in secret in Arabia Saudita, unde s-au intalnit cu printul mostenitor saudit, Mohammed bin Salman, si cu secretarul de Stat american in exercitiu, Mike Pompeo. Vizita se inscrie in eforturile Administratiei Donald Trump de normalizare a relatiilor dintre Arabia Saudita si Israel.

Citeste si articolul :   Situatie fara precedent: "Oamenii sunt ingroziti si speriati"

Administratia de la Teheran a amenintat, saptamana trecuta, ca va riposta la un eventual atac al Statelor Unite, pe fondul informatiilor ca presedintele in functie, Donald Trump, ar vrea sa lanseze o operatiune pentru distrugerea instalatiilor nucleare iraniene. “Orice actiune impotriva natiunii iraniene ar atrage cu siguranta o reactie devastatoare”, a declarat Ali Rabiei, purtatorul de cuvant al Administratiei de la Teheran.

Potrivit unor surse citate de cotidianul The New York Times, presedintele in functie al Statelor Unite, Donald Trump, a evocat ideea unui atac asupra instalatiilor nucleare iraniene, in contextul unor nereguli semnalate de Agentia Internationala pentru Energie Atomica. Consilierii lui Donald Trump l-au oprit sa lanseze o actiune militara, argumentand ca un astfel de atac ar risca sa genereze un conflict de amploare in ultimele saptamani ale mandatului actualului presedinte al SUA.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.