O femei Bihor, in varsta de 76 ani, a fost transportata la spital, vineri, in stare de avansata de hipotermie, dupa ce politistul care a gasit-o cazuta in casa a stabilit de unul singur ca a decedat si a plecat. Batrana a fost lasata sa zaca in casa neincalzita.
Politistul a anuntat rudele femeii, si vecinii. Batrana din satul Beznea nu mai fusese vazuta de cateva zile, iar vecini au anuntat Postul de Politie al comunei Bratca. La fata locului a fost trimis un agent.
Potrivit ebihoreanul.ro, politistul a intrat in curtea femeii, gasind-o cazuta pe jos, in casa. Deoarece feneia era cunoscuta cu probleme medicale, politistul i-a verificat pulsul, dupa care a decis ca batrana a decedat. De asemenea, omul legii a sunat rudele si pe medicul de familie, sa vina sa intocmeasca certificatul de deces.
Medicul nu a mai ajuns joi, iar politistul a lasat-o pe femeie in frig, pana la sosirea unei rude din Alba, care, impreuna cu vecinii, au si inceput pregatirile spcifice unei inmormantari, aprinzand lumanari si priveghind decedata.
Publicitate
A doua zi de dimineata, cand oamenii au vrut s-o aseze pe „defuncta” in sicriu, surpriza uriasa. Batrana a inceput sa se miste si sa dea din maini, speriindu-i pe cei din jurul sau. Speriati, oamenii au chemat imediat un echipaj al Ambulantei, care a preluat-o pe femeie in stare grava de hipotermie si a transportat-o la Unitatea de Primire a Urgentelor din Spitalul Clinic Judetean Oradea, pentru ingrijiri medicale.
„Pacienta a fost internata la sectia de Terapie Intensiva. Este stabila, constienta, doar cu o masca de oxigen. Daca se va simti bine va fi transferata pe o sectie”, a declarat duminica, dr. Lucia Daina, directorul medical al Spitalului Judetean.
Solicitata pentru a lamuri circumstantele macabrului incident, ofiterul de presa al Inspectoratului de Politie Bihor, Ioana Lascau, a anuntat ca „s-a deschis un dosar penal pentru neglijenta in serviciu”, in care, deocamdata, nu s-au formulat acuzatii fata de vreo persoana.
Potrivit reglementarilor in vigoare (Ordinul1134/C/2000 al Ministerului Justitiei si Ordinul 255/2000 al Ministerului Sanatatii si Familiei), in cazul in care decesul se produce la domiciliu, constatarea se face exclusiv de medicul de familie, prin verificarea semnelor vitale. Confirmarea diagnosticului de deces se poate face atunci cand la examinarea corpului se constata prezenta cel putin a unui semn al mortii reale, iar intre constatarea decesului si eliberarea certificatului medical constatator de deces trebuie sa existe un interval de 24 de ore.