12 beneficii uimitoare pentru sanatate si frumusete ale cartofilor dulci

Cartofii dulci sunt legume radacinoase dulci, cu amidon, care sunt cultivate peste tot in lume

Tuberculii de diferite soiuri pot avea o forma foarte diferita – rotunda, nervurata, in forma de fus; dupa culoarea pulpei – alb, galben, portocaliu, crem, rosu, violet; dupa gust – de la proaspat la foarte dulce; in textura – de la moale si suculent la uscat si dur; dupa culoarea cojii – aproape toate culorile curcubeului. Aceste legume radacinoase hranitoare sunt bogate in fibre, antioxidanti, minerale si vitamine.

12 beneficii ale cartofilor dulci.

1. Cartofii dulci sunt foarte nutritivi.

Cartofii dulci au un continut ridicat de minerale, vitamine si fibre. Aproximativ 200 de grame de cartofi dulci copti (cu piele) asigura 50% din necesarul zilnic de mangan. De asemenea, contine 180 de calorii, patru grame de proteine si 6,6 grame de fibre. In cele din urma, exista 41,4 grame de carbohidrati, 0,3 grame de grasimi, 65% din valoarea zilnica pentru vitamina C si o impresionanata cantitate de vitamina A.

Publicitate

In plus, cartofii dulci, in special cei mov si portocalii, contin antioxidanti care previn deteriorarea radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile care pot deteriora ADN-ul si pot provoca inflamatii.

Deteriorarea radicalilor liberi a fost legata de boli cronice precum cancerul, imbatranirea si bolile de inima. Prin urmare, consumul de alimente bogate in antioxidanti va imbunatateste sanatatea.

2. Cartofii dulci sunt buni pentru sistemul imunitar.

Cartofii dulci sunt una dintre cele mai bogate surse organice de beta-caroten, un compus vegetal care se transforma in vitamina A in corpul dumneavoastra. Vitamina A este esentiala pentru un sistem imunitar sanatos.

De asemenea, este important pentru mentinerea membranelor mucoase sanatoase, in special in intestine. Intestinul este susceptibil la numerosi agenti patogeni potentiali care duc la boli. Prin urmare, un sistem digestiv sanatos este o parte esentiala a unui sistem imunitar sanatos.

Citeste si articolul :   Pentru sanatatea mintala si a inimii: cinci beneficii ale uleiului de peste

3. Cartoful dulce imbunatateste functia creierului.

Un alt beneficiu al cartofilor dulci, in special al celor purpurii, este ca imbunatateste functia creierului. Conform studiilor pe animale, antocianii prezenti in cartofii dulci violet poate ajuta la protejarea creierul prin prevenirea daunelor radicalilor liberi si minimizarea inflamatiei.

4. Cartoful dulce intareste vederea.

Cartofii dulci au un continut ridicat de beta-caroten, un antioxidant asociat cu culoarea portocalie stralucitoare a cartofilor dulci. Aproximativ 200 de grame de cartof dulce portocaliu copt (cu pielea) este de sapte ori cantitatea de beta caroten de care are nevoie adultul mediu pe zi. Beta-carotenul este transformat in vitamina A in organism si ajuta la formarea receptorilor sensibili la lumina din interiorul ochilor.

Deficienta severa de vitamina A este o problema in tarile in curs de dezvoltare si poate duce la un tip special de orbire numit xeroftalmie. Consumul de alimente de beta-caroten, cum ar fi suc de portocale cartofi dulci pot ajuta la prevenirea acestei boli.

5. Cartoful dulce combate cancerul.

Cartofii dulci ofera multi antioxidanti care pot ajuta la protejarea impotriva anumitor tipuri de cancer. Antocianinele, un tip de antioxidant gasit in cartofii dulci purpurii, s-au dovedit a reduce rata de crestere a anumitor tipuri de celule canceroase – colon, san, vezica si stomac

6. Cartoful dulce imbunatateste functia intestinului.

Unul dintre numeroasele beneficii ale cartofilor dulci este imbunatatirea sanatatii sistemului digestiv. Antioxidantii si fibrele din cartofi dulci sunt bune pentru sanatatea intestinului. Aceasta leguma are doua tipuri de fibre – insolubile si solubile.

Corpul tau nu poate digera niciun fel de fibre. Prin urmare, fibrele raman in interiorul intestinului si ofera diverse beneficii pentru sanatate legate de intestin.

Citeste si articolul :   Patru moduri neobisnuite de a folosi aspirina

Anumite tipuri de fibre solubile, numite fibre vascoase, absorb apa si iti fac scaunele moi.

In schimb, fibrele insolubile nu sunt vascoase si nu absorb apa, ci sunt adaugate la volumul scaunului. Unele fibre insolubile si solubile sunt fermentate de bacterii din interiorul colonului pentru a crea compusi numiti acizi grasi cu lant scurt care alimenteaza celulele peretelui intestinal, mentinandu-le puternice si sanatoase.

7. Cartofii dulci cresc fertilitatea.

Nivelurile ridicate de vitamina A prezente in cartofii dulci le fac ideale pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate. Potrivit cercetarilor, vitamina A joaca un rol vital in cresterea fertilitatii. Cercetarile arata ca deficitul de vitamina A poate duce la fertilitate secundara la femeile aflate la varsta fertila.

Cartofii dulci sunt, de asemenea, bogati in fier, un mineral esential care favorizeaza fertilitatea la femeile aflate la varsta fertila. Studiile au aratat ca deficitul de fier sau anemia pot provoca infertilitate la femei. Aceste studii au dovedit ca tratarea anemiei prin cresterea aportului de alimente bogate in fier are ca rezultat, de obicei, ca femeile sa ramana insarcinate in decurs de un an de tratament.

8. Cartoful dulce regleaza tensiunea arteriala.

Cartofii dulci pot ajuta, de asemenea, la controlul tensiunii arteriale, deoarece sunt bogati in potasiu si magneziu. Potrivit cercetarilor, aportul de potasiu duce la scaderea tensiunii arteriale.

Magneziul este, de asemenea, considerat o componenta dietetica eficienta atunci cand vine vorba de prevenirea hipertensiunii, impreuna cu reducerea acesteia atat la femeile care nu sunt gravide, cat si la cele insarcinate.

Citeste si articolul :   De ce este bine sa bei apa cu lamaie

9. Cartoful dulce controleaza apetitul.

Cartofii dulci contin fibre fermentabile si solubile pentru a creste satietatea si pentru a oferi organismului un sistem natural si autosustinut pentru reglarea greutatii corporale.

Potrivit cercetarilor, pectina gasita in cartofii dulci este o fibra dietetica solubila care minimizeaza in mod eficient aportul de alimente, reduce cresterea in greutate si creste hormonii de satietate din organism.

10. Cartoful dulce stimuleaza cresterea parului.

Cartofii dulci contin vitamina E. Cercetarile arata ca consumul de alimente care contin vitamina E poate ajuta in mod semnificativ persoanele carora le cade parul. Acest lucru se datoreaza faptului ca vitamina are proprietati antioxidante care ajuta la reducerea stresului oxidativ care cauzeaza alopecia.

11. Cartofii dulci imbunatatesc textura pielii pielea.

Vitamina C ofera, de asemenea, un tratament dermatologic eficient pentru hiperpigmentare si fotoimbatranire. De asemenea, vitamina neutralizeaza efectiv stresul oxidativ pe care il obtineti de la expunerea la UV. Mai mult, un amestec de vitamine C si E poate reduce in mod critic riscul de cancer de piele la om.

12. Cartoful dulce este bun pentru prevenirea ulcerelor.

Un ulcer apare atunci cand tesutul inflamat este expulzat din piele sau membrana mucoasa si poate fi chinuitor. Conform cercetarilor, extractul de metanol din radacina de cartof dulce poate proteja tesuturile gastrointestinale de ulcerele cauzate de aspirina. Prin urmare, cartofii dulci pot ajuta la gestionarea si tratamentul bolii ulcerului peptic.

Daca doriti sa imbunatatiti vederea, digestia, sa scapati de ulcer, scaderea tensiunii arteriale si multe altele, includeti cartofi dulci in dieta dumneavoastra.

Publicitate

Autor