Iata ce se intampla cu corpul tau daca nu mananci fructe

Se recomanda consumul de fructe cat mai des posibil. Puteti chiar sa le inlocuiti cu micul dejun, pranz si cina si nu exista mancare mai buna pentru o gustare sanatoasa.

Cu toate acestea, exista oameni care mananca cu greu fructe. In acelasi timp, se priveaza nu numai de placerea aromatica, ci si de nutrienti valorosi, care nu vor da gres asupra sanatatii.

Iata ce se intampla daca nu mananci fructe:

1. Constipatie.

Unele fructe contin celuloza, care creste masa scaunului si face miscarile intestinului mai usoare si mai rapide. Mere, kiwi, prune uscate si citrice contin fibre, care previne constipatia, stimuleaza miscarile intestinului si faciliteaza eliminarea deseurilor.

Publicitate

Evitand aceste fructe, va cresteti riscul de constipatie, hemoroizi si diverticuloza.

2. Risc crescut de cancer.

Nu exista o protectie garantata impotriva cancerului, dar alimentele pe baza de plante reduc semnificativ riscul de cancer. Fructele contin multi antioxidanti (vitaminele E si C, carotenoizi), care protejeaza celulele sanatoase de radicalii liberi.

Citeste si articolul :   11 beneficii pentru sanatate ale cepei

Beta-carotenul, care se gaseste in fructele portocalii, cartofii dulci, dovleceii, legumele verzi si morcovii, protejeaza celulele de daune si scade riscul de cancer. Saca nu consumati aceste fructe, va lipsiti corpul de vitamine si carotenoide, punandu-l in pericol pentru aparitia tumorilor.
Si daca inlocuiti fructele cu alimente nesanatoase, acest lucru duce la o crestere a concentratiei de grasimi. Excesul de grasime corporala este una dintre cauzele cancerului.

Publicitate

3. Greutate excesiva.

Fructele au o valoare energetica destul de redusa (continut de calorii pe unitate de masa), deci se satura fara a supraincarca corpul cu calorii suplimentare. Iar apa si fibrele din compozitia fructelor satisfac foamea si previn supraalimentarea, ceea ce este foarte util pentru cei care doresc sa slabeasca.

Daca in loc de fructe si legume, exista alimente grase si alimente cu o valoare energetica ridicata (branza, carne grasa), acest lucru poate duce la excesul de greutate.

4. Afectiuni cardiovasculare.

Este important pentru sanatatea cardiovasculara sa mentina un echilibru de potasiu si sodiu in alimente. Multi oameni moderni consuma prea mult sodiu si prea putin potasiu.

Citeste si articolul :   Alimente bogate in antioxidanti

Fructele bogate in potasiu, cum ar fi bananele, portocalele, pepenii, caisele si grapefruiturile, vor ajuta la restabilirea acestui echilibru. Evitandu-le, va cresteti riscul de hipertensiune arteriala si accident vascular cerebral.

5. Depresie.

Desi nu exista dovezi directe in acest sens, oamenii de stiinta au sugerat o legatura intre nutritie si sanatatea mintala. Un studiu spaniol a constatat ca ratele de depresie au fost mai mici la cei care au consumat regulat fructe si legume.

Nu se stie exact cum fructele si legumele sunt benefice pentru psihic, dar este posibil ca deficienta vitaminelor B3, B5 si B6, pe care le contin, sa fie cauza depresiei. Pentru a evita depresia, mancati banane, ciuperci, dovlecei si avocado.

6. Deshidratare.

Caisele, afinele, portocalele, piersicile, ananasul, prunele si zmeura sunt mai mult de 80% apa! Iar apa regleaza temperatura corpului, elimina toxinele, transporta substante nutritive si oxigen in tot corpul si creeaza un mediu umed pentru tesuturi si articulatii.

Citeste si articolul :   Uita de foame! 7 alimente naturale care iti vor opri pofta de mancare

Toate aceste fructe sunt foarte benefice deoarece apa din ele este absorbita de corpul nostru. Daca nu le utilizati, riscati deshidratarea, ceea ce poate duce la acnee, constipatie si boli de rinichi.

Publicitate

Autor