Apple va plati 113 milioane de dolari pentru a rezolva cazul „bateria” iPhone

Apple va plăti 113 milioane de dolari (85 milioane de lire sterline) pentru a soluționa acuzațiile că ar fi încetinit iPhone-urile mai vechi.

Apple nu isi cere scuze des, dar este o mare problema atunci cand o face – ca in 2017, dupa ce clientii si-au dat seama ca compania a micsorat in liniste viteza iPhone-urilor mai vechi. Apple a explicat repede ca a fost conceput pentru a proteja aceste telefoane de bateriile invechite si a oferit inlocuirea bateriei de 29 USD pentru a netezi lucrurile, dar au urmat procese, compania fiind de acord mai intai cu o solutie de actiune colectiva de 500 milioane USD la inceputul acestui an.

“Companiile “Big Tech” trebuie sa nu mai manipuleze consumatorii si sa le spuna intregul adevar despre practicile si produsele lor”, a declarat procurorul general al Arizona, Mark Brnovich, intr-o declaratie. „M-am angajat sa raspund acestor companii de tehnologie Goliath daca ascund adevarul de la utilizatorii lor.”

Anchetatorii din 34 de state si din districtul Columbia, inclusiv procurorii generali democrati si republicani, s-au alaturat acordului. Apple a refuzat sa comenteze aceasta poveste, iar acordul sau cu statele nu ii impune sa recunoasca vinovatia. In 2018, compania si-a modificat setarile pentru a-i clarifica utilizatorilor practicile de gestionare a bateriei.

“Acest tip de comportament afecteaza buzunarele consumatorilor si le limiteaza capacitatea de a face achizitii in cunostinta de cauza. Decontarea de astazi asigura consumatorilor accesul la informatiile de care au nevoie pentru a lua o decizie bine informata atunci cand achizitioneaza si utilizeaza produse Apple.”

Publicitate

Acordul solutioneaza plangerile legate de telefoanele Apple din generatiile iPhone 6 si 7, care, conform plangerii statelor, erau susceptibile de pierderi de performanta.

Apple nu a facut niciun comentariu imediat cu privire la aceasta chestiune.

In documentele instantei, producatorul de iPhone a spus ca a fost de acord cu plata „exclusiv in scopul solutionarii”, fara a admite savarsirea unor actiuni ilicite.

La inceputul acestui an, Apple a fost de acord sa plateasca pana la 500 de milioane de dolari pentru a solutiona un proces de actiune colectiva pentru aceeasi problema.

In decembrie 2017, Apple a recunoscut ca software-ul iOS a fost modificat pentru a incetini performanta modelelor mai vechi de iPhone a caror durata de viata a bateriei se deteriora pentru a preveni oprirea spontana a telefoanelor.

Citeste si articolul :   La ce sa ne asteptam de la evenimentul Apple „One More Thing”

Criticii au acuzat Apple ca a fortat pe ascuns utilizatorii sa cumpere telefoane mai devreme decat era necesar, iar strigatul a fortat Apple sa-si actualizeze software-ul si sa ofere reduceri mari la inlocuirea bateriei.

„Nu vor reusi sa traga de timp”, a spus Brnovich. “Nu conteaza daca exista o schimbare in administratie – oamenii vor fi trasi la raspundere, procurorii generali ai statului vor continua sa conduca drumul”.

Publicitate

Autor

Autor: Andrei Zoltan

Cineva care pierde prea mult timp la calculator, cautând cele mai noi trend-uri in tehnologie, telefonie, calculatoare si multe altele