Vaccinul Pfizer impotriva coronavirusului are 95% eficienta

O analiza finala a studiului de faza 3 a vaccinului coronavirus Pfizer arata ca are o eficienta de 95% in prevenirea infectiilor, chiar si la adultii in varsta, si nu a cauzat probleme serioase de siguranta, a declarat compania miercuri.

Conform CNN, compania a realizat un studiu pe 170 de cazuri de vountari infectati cu SARS-Cov-2. Dintre aceste cazuri, 162 de infectii au fost la persoanele carora li s-a administrat placebo sau vaccinuri cu solutie salina simpla, in timp ce opt cazuri au fost la participantii care au primit vaccinul propriu-zis. Acest lucru rezulta o eficacitate de 95%, a spus Pfizer.

Datele initiale aratau o eficienta de peste 90%, potrivit Pfizer.

„Eficacitatea a fost constanta in functie de varsta, rasa si etnie. Eficacitatea observata la adultii cu varsta peste 65 de ani a fost de peste 94%,” au declarat Pfizer si partenerul sau german BioNTech intr-o declaratie comuna.

Publicitate

„Au fost 10 cazuri severe de Covid-19 observate in proces, cu noua dintre cazuri care au aparut in grupul placebo si unul in grupul vaccinat,” au adaugat cele doua companii.

Citeste si articolul :   Intre 3 si 5 miliarde de euro de la UE pentru firmele si angajatii afectati de criza

Un grup independent a urmarit rezultatele si efectele secundare. „Pana in prezent, Comitetul de monitorizare a datelor pentru studiu nu a raportat nicio problema serioasa de siguranta legata de vaccin”, au anuntat companiile.

„Singurul efect advers a fost oboseala, la 3,7% dintre pacienti”, potrivit celor doua companii.

Pfizer a declarat ca va solicita FDA autorizatia de utilizare de urgenta a vaccinului „in cateva zile”.

„Aceste date vor fi, de asemenea, transmise altor agentii de reglementare din intreaga lume”, a spus Pfizer. Compania intentioneaza sa publice datele si intr-o revista stiintifica.

„Protectia rapida pe care o ofera acest vaccin – combinata cu profilul sau de tolerabilitate la toate grupele de varsta studiate pana acum – ar trebui sa contribuie la transformarea acestui vaccin intr-un instrument important pentru abordarea pandemiei actuale,” a declarat dr. Ugur Sahin, CEO si cofondator al BioNTech.

Pfizer a declarat pe 9 noiembrie ca datele intermediare au furnizat dovezi initiale ca vaccinul avea o eficacitate de peste 90%. Aceste date s-au bazat pe primele 94 de cazuri de infectie cu coronavirus in randul voluntarilor. Compania a spus la momentul respectiv ca va trebui sa numere mai multe cazuri de infectie in cadrul procesului inainte de a putea lua in considerare partea de faza 3 a procesului si a solicita autorizatia FDA.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.